PUBLICITAT

L’Ateneu de l’Alt Urgell

A la Seu ja tenim Ateneu, un espai nou al servei de la cultura popular. L’Ateneu de l’Alt Urgell és una realitat gràcies als esforços d’una colla de persones a les quals vull agrair la iniciativa. Aquesta entitat neix amb l’objectiu de ser un lloc de trobada per impulsar la cultura pirinenca així com també amb la intenció de cohesionar el teixit cultural de la comarca. 
 
Desitjo al nou Ateneu molta sort i llarga vida. Segons els meus coneixements aquest és el quart Ateneu de la Seu, el primer fou l’Ateneu llibertari durant la guerra; el segon va ser durant el franquisme el projecte d’algunes persones il·lustrades de la Seu i preocupades per la cultura. El tercer va tenir lloc a la dècada dels anys 80 del segle XX, vinculat al grup de Redreçament i Progrés,el local estava molt prop de l’actual Ateneu, a sobre del cafè Orient i hi havia assistit alguna vegada en algun acte. Va tenir, però, una vida efímera. Per això desitjo en aquest Ateneu actual molta vitalitat per dur a terme un treball profitós coherent am el que representa un Ateneu Popular. 
 
Aquestes associacions vinculades al moviment obrer són associacions culturals i cíviques amb la idea que la cultura és l’eina més eficient perquè la gent treballadora necessita per defensar els seus drets i per complir amb els seus deures. Els primes Ateneus van sorgir a finals del segle XIX i a casa nostra van proliferar durant la II República.
 
Ara tenim un Ateneu nou de trinca, de veritat que em fa molta il·lusió, doncs vol dir que tenim un jovent i una gent a la comarca conscienciada amb fer coses per dignificar la vida de la nostra ciutadania. Recordem de passada que la paraula Ateneu ve de la deessa grega Atenea, deessa de la saviesa, i que és la saviesa? La saviesa és moltes coses, però sobretot és coneixement, és sentit comú, és respecte, és comunicació, és...
 
No havia pogut conèixer l’Ateneu fins que fa un parell de setmanes hi vaig anar per participar a la presentació del llibre La muntanya escrita on una colla de persones del Pirineu hi expliquem algunes realitats de la nostra àrea geogràfica. D’entrada dir que és un espai agradable amb una capçalera que em va robar el cor: un mapa de l’Alt Urgell format per paraules pròpies de l’Alt Urgell, algunes són també conegudes a d’altres indrets del Pirineu. Aquest mapa ja em va fer saber que aquest Ateneu respon a la saviesa, al que s’espera d’un centre en el qual es busca el coneixement just de les coses. Paraules nostrades, totes, però, estan en perill d’extinció. Salvar el nostre lèxic particular és salvar les nostres arrels. En aquest món globalitzat on tot s’estandarditza, per mi va ser un autèntic regal llegir paraules com: trumfos, sinyó, astauviar, casigall, escatxigar, xàldiga, aumont, macarella... i moltes més. Hem de preservar els nostres mots i l’Ateneu Alt Urgell ha començat a fer-ho.
 
Per acabar, vull felicitar els iniciadors d’aquest quart Ateneu pel treball fet i per les perspectives de futur esperant que poc a poc aquest ens es converteixi en un centre dinamitzador de la cultura pirinenca. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT