PUBLICITAT

Saetde: Deixadesa, incompetència o amiguisme

En unes declaracions del cònsol menor (avui candidat a cònsol major!) es deia: «L’acord amb Saetde ens pot fer perdre vots,però també ens en pot fer guanyar». Senyor cònsol menor, com es pot parlar descaradament de guanyar o perdre vots en una elecció que ens ha de permetre escollir els dirigents de la nostra Parròquia per quatre anys en lloc de proposar projectes seriosos als electors? Com es pot parlar de guanyar o perdre vots quan l’acord d’intencions del que es tracta ens lliga de mans i peus fins l’any 2065? Heu comptat quantes eleccions comunals se celebraran fins l’any 2065? 13 eleccions! Si la vostra comptabilitat electoralista fos encertada (que no ho crec) podríeu guanyar aquestes eleccions, però el Poble d’Encamp n’hauria de patir les conseqüències nefastes 12 eleccions més! Us adoneu de l’enormitat del vostre raonament electoralista!
 
Senyores i senyors de la majoria de DA del comú d’Encamp, ser autoritat no vol dir únicament lluir el càrrec d’Honorable durant 4 anys. Aquest gran honor de ser membre del Comú d’Encamp implica també treballar en defensa de l’interès públic, llegir els papers i assessorar-se bé.
Nosaltres estem radicalment oposats a prorrogar ara la societat Saetde. Deixem en mans dels nostres fills, dels nostres nets l’oportunitat de fer-ho, o no, al final de la concessió, al 2037. Aquesta és la nostra opinió, perquè nosaltres fem confiança a la joventut; ells decidiran al seu moment el que millor necessitin.
Vosaltres, els de la majoria de DA del Comú d’Encamp us heu capficat en fer-ho ara, de pressa i corrents, abans del 31 de desembre, no fos el cas que hi hagués una altra majoria al Comú! (Algun dia seria interessant fer una recopilació dels acords presos al mes de desembre de l’últim any de tots els consolats, per veure si han estat profitosos per a l’administració, o no!).
 
Bé, concentrem-nos en aquesta pròrroga que tant us interessa, als de la majoria de DA. Efectivament segons els estatuts» la societat Saetde pot ésser dissolta anticipadament o prorrogada en la forma que determinen els seus Estatuts» (art. 3). Però aquests mateixos estatuts diuen, en tota lògica: «En cas de prorroga de la Societat, l’aportació de l’Honorable Comú d’Encamp serà objecte de nova valoració» (art. 7). I més, la modificació de l’Escriptura de Constitució del 4 de gener del 1969 diu: «Queda ben entès que la participació que en tot moment correspon a l’Honorable Comú d’Encamp en la Societat en mèrits de la seva aportació en terrenys és almenys, el vint i cinc per cent (25 %) del capital i patrimoni social».
 
S’han de llegir els papers, senyores i senyors de la majoria de DA del comú d’Encamp! O simplement heu signat a baix, a dreta el document (acord d’intencions) que us ha presentat el representant dels socis majoritaris de Saetde? I això sense cap informe jurídic? Ara m’adono que heu recuperat les bones relacions (no amb Saetde) amb el representant dels socis majoritaris!
 
Però no s’acaba aquí senyores i senyors de la majoria de DA del Comú d’Encamp. Ara haureu de fer aquesta nova valoració. Tothom entendrà que al 1967, al moment de la constitució de la societat, el comú d’Encamp aportava uns terrenys, amb una situació geogràfica i climatològica priviligiada cert, però verges, sense cap infraestructura d’equipament turístic-esportiu (accessos, pistes, edificis,ginys, serveis...). Es va valorar, en aquelles condicions, l’aportació del comú en un 25%. Avui l’acondiciament dels terrenys de la concessió està fet, l’estació en funcionament amb un potencial d’esquiadors i d’altres usuaris que ha crescut de forma exponencial. Tothom convindrà doncs que aquesta participació del 25%, corresponent a l’aportació dels terrenys, també hagi d’augmentar.
 
En quina quantia? Només a tall d’exemple, Ensisa, societat d’economia mixta com ho és Saetde, està participada,si no ens enganyem, en un 51% pel comú de Canillo! Nosaltres creguem que el que s’ha de fer, si es vol tirar per aquest camí equivocat de la prorroga, és encomanar un estudi econòmic seriós i independent d’aquesta nova valoració (aquest no l’encarregueu pas al representant dels socis majoritaris, ja que havent millorat les relacions amb ell, ho podria interpretar com un abús de confiança!). D’aquesta manera, i únicament d’aquesta manera, coneixereu la participació exacta que ha de tindre el comú per l’aportació dels terrenys en el cas d’una prorroga que es fes avui.
 
Només així, amb els informes jurídics i econòmics idonis podreu explicar als ciutadans que defenseu l’interès públic... i només aquest. Si no ho feu així haurem de considerar que hi ha gat amagat i no tindrem altre remei que buscar el gat.
 
Post-scriptum: Un petit detall que ens hem descuidat: amb aquesta nova valoració la majoria, a Saetde, podria canviar de costat; però amb «les bones relacions» (i algunes tasses de til·la...) pensem que no tindreu cap dificultat en fer-ho engolir al representant dels socis majoritaris actuals! 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT