PUBLICITAT

La participació ciutadana

Aquests últims dies moltes persones han comentat els resultats de les eleccions comunals. Sobretot l’augment de l’abstenció. Una disminució de la participació en uns comicis que afecten el dia a dia dels ciutadans. La gestió més propera és la que es desenvolupa als Comuns. Una gestió que es troba marcada per les necessitats que ens ajuden a tenir més facilitats o més dificultats en funció de com es trobin gestionats els afers més quotidians.
 
Moltes persones han destacat la pèrdua de la confiança dels ciutadans en els polítics, i no els vull discutir, segurament tenen part de raó, però crec que calen fer també altres matisacions.
 
La societat es conforma per un conjunt de persones que actuem i interactuem, i d’una manera o un altra, intentem generar relacions o accions que facilitin la vida de tots els que la formen.
 
Ja des de petita he cregut que quan alguna cosa no m’agradava havia de fer alguna cosa per canviar-la i aquest sentiment és el que ens mou a molts, la voluntat de canvi i d’actuar i interactuar per fer que la societat sigui més justa, més solidaria.
 
Andorra està formada per petites societats, set en concret, i les persones que s’han presentat a les eleccions tenen un valor admirable, i que vull destacar.
 
En el seu afany de voler canviar les coses, de millorar-les, d’intentar aportar solucions als problemes, han dedicat temps i esforços personals pel bé comú.
 
Presentar-se a una llista electoral en la que les seves possibilitats de sortir guanyadora són poques, té un gran mèrit, és més fàcil quan la llista té moltes possibilitats.
 
Però tot i així han seguit i treballat per fer arribar el programa electoral als ciutadans, de forma oberta, transparent i directa, oferint la possibilitat d’interacció amb els ciutadans. Han generat aquesta voluntat de fer alguna cosa per canviar.
 
Reconec que potser en els periodes entre eleccions no facilitem tant la interacció, però molts lluitem per ser oberts i transparents, i mantenim oberts els nostres canals de comunicació per que qualsevol ciutadà que vulgui fer aportacions ho pugui fer sense dificultats.
Però tot i l’esforç que fem molts dels que actualment desenvolupem tasques en el món de la política, una part important dels ciutadans no se senten prou representats o bé han perdut la confiança en les persones?, en el sistema democràtic?
 
Si em concentro en Andorra la Vella i Escaldes a on han concorregut quatre llistes electorals, tot i així ha hagut un alt índex d’abstenció, quins han estat els motius que han provocat aquest desencant? L’acció d’uns ha penalitzat els altres?
 
Llistes electorals que cobrien totes les sensibilitats ideològiques polítiques, amb uns programes electorals que d’una manera o altra han intentat donar resposta als problemes socials dels ciutadans, als problemes del seu dia a dia.
 
Però a pesar d’això no s’ha arribat al que realment preocupa als ciutadans, i per aquest motiu insisteixo en què els ciutadans han de participar, opinar, explicar-nos què els preocupa. Potser el sistema que tenim no és perfecte, però és millor que d’altres que limiten de forma molt important les llibertats de les persones.
 
Segur que hem de millorar la nostra forma d’actuar, això segur, però ens cal l’ajuda dels ciutadans i ciutadanes de totes les parròquies, que ens expliquin les seves inquietuds, que s’impliquin o s’organitzin per enriquir el ventall de possibilitats i oferir altres formes de fer.
Molts voldríem que hi hagués més participació per part dels ciutadans en les eleccions, i ho entenem com una millora democràtica, com un repte, un repte que volem aconseguir.
 
Ara estarem una bona temporada sense període electoral, potser una mica més de tres anys, però a pesar d’això nosaltres volem continuar al costat de tots els ciutadans, volem seguir escoltant les seves inquietuds, els seus problemes i amb aquesta interacció poder desenvolupar accions que millorin el seu dia a dia, en definitiva, el sistema democràtic.
 
*Consellera general SDP

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT