PUBLICITAT

Compte amb els contes!

Poques coses hi ha millor per fer agafar un bon i relaxant son als infants que explicar-los-hi un conte al cau del llit. Aquestes històries tenen un component pedagògic, educatiu, creatiu i social indubtable, però sovint hem de ser crítics i estar alerta amb què és exactament el que estem  transmetent.
Tots coneixem els clàssics contes entre els que destaquen els de Perrault o els germans Grimm, i sovint solen ser els que més agraden a les criatures, però cal pensar que aquests contes van ser escrits als segles XVII i XVIII. Des de llavors ençà, la societat ha canviat molt, però no encara el suficient, i potser sense adonar-nos-en seguim perpetuant estereotips sexistes que transmetem als nostres infants.
Si ens posem les ulleres per identificar els petits detalls quotidians per descobrir situacions injustes cap a les dones, veurem com per exemple a la Blancaneus les seves màximes qualitats es corresponen amb: ser d’una bellesa envejable per la seva madrastra i per altra banda tenir gran aptitud i habilitat per realitzar les tasques domèstiques. Realitzant-les gaudeix estrepitosament (fins i tot canta i balla) per tal que quan els set nans arribin de treballar, trobin la seva llar en les condicions més idònies.
La Bella dorment, es passa cent anys esperant un petó d’amor que la desperti del seu somni, i acte seguit de rebre el petó del príncep blau, es casa amb ell sense tenir l’oportunitat d’escollir la seva parella. Mostra una vegada més l’eterna gratitud que ha de mostrar la dona vers el seu salvador o protector.
La ventafocs ens mostra la submissió a la que se sotmet per l’enveja de les seves germanastres i el seu màxim assoliment de la felicitat és casar-se amb el príncep. I és que clar, de tots i totes és sabut que si no ens casem o tenim parella, no podem gaudir de la felicitat! La Sireneta arriba a renunciar per amor a la seva veu, a la seva identitat, i fins i tot a la seva ànima i és que clar ens deixa que l’amor és patiment, i cal sofrir! No, que quedi clar, estimar no és patir, estimar no fa mal, si pateixes amb qui estimes alguna cosa no funciona massa bé.
En molts d’aquest contes alguns dels valors que se transmeten fan referència als estàndards de bellesa femenina, a aconseguir matrimoni amb el fort i valent príncep al preu que sigui i renunciant al que sigui i, a l’habilitat que és té per realitzar tasques domèstiques i de cura dels altres. Aquesta és la imatge que tenim les dones en la majoria dels contes més clàssics i els atributs que en valoren els homes. Així com la valentia, responsabilitat i fortalesa per part dels nobles cavallers.
Evidentment, cal continuar explicant aquests contes, no els privem d’això! però cal també realitzar la reflexió posterior amb els nostres infants. Explicar la situació del moment de quan van ser escrits, i introduir-los al debat comparant-ho a la societat actual. D’aquesta manera estarem despertant en ells l’esperit crític i el treball per una societat més justa i igualitària.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT