PUBLICITAT

No tot es pot tancar

Ara només faltava l’aigua d’Arinsal per acabar de tocar més la imatge d’Andorra. Sí, ja sé que aquí el Govern no té culpa, però m’ensumo que els dos brots de gastroenteritis que es van produir fa dies entre grups de joves a Arinsal no són episodis aïllats, encara que llavors es va tancar el tema amb una nota de Salut que a alguns no ens va deixar satisfets. Si tirem d’hemeroteca puc recordar un article en un diari gallec en què es parlava d’intoxicació d’un grup d’estudiants pel consum d’aigua. Una setmana abans un altre grup de canaris i andalusos van marxar del país amb vòmits i marejos. Aquest diari va contactar amb les autoritats sanitàries, que van respondre de forma escarida que era un fet puntual i que el virus s’havia transmès per l’aire.
La pregunta que em faig és evident: es va fer en aquell moment algun tipus d’enquesta per determinar l’origen? O simplement es va optar per donar la versió més lògica confiant que tot quedaria en res?
Dons bé, no ha quedat en res. La planta d’Arinsal està tancada i les ampolles retirades de les botigues. A Catalunya han estat més de 4.000 els afectats, i les pàgines dels diaris internacionals han tornat a escriure el nom d’Andorra a les seccions de successos.
Pobre país. Els que aprofiten per atacar-lo tenen ara molta artilleria. Ho ha resistit tot. Reculem uns anys quan els atacs provenien per l’etiqueta de paradís fiscal fin l’actualitat: el contraban de tabac, l’evasió fiscal, les cues de cotxes, les companyies aèries que no volen, i ara l’aigua.
El país ho ha resistit tot. Per què? Perquè és molt més que una empresa, que un banc, que un mal inversor, o que un carrer on comprar tabac i alcohol més barat.
Després de les anàlisis es constata que pràcticament totes les mostres es troben contaminades per norovirus de dos tipus diferents i que la contaminació de la font es podria haver produït per un nou agent patògen que s’està començant a estudiar. Les autoritats sanitàries sí que descarten qualsevol filtració aigües residuals però, sigui una cosa o l’altre, el resulta final és que l’embotelladora ja està clausurada i que demà –avui per als lectors–, el nom d’Andorra tornarà a ocupar portades a l’estranger. Aquest cop la culpa la té una font, que ha assolit tan protagonisme que ens hem oblidat dels papers de Panamà, de les transferències als comuns, i de molts altres temes que no se solucionen amb un tancament.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT