PUBLICITAT

‘Ramon Casas, mestre de la modernitat’

Exposicions

‘Ramon Casas, mestre de la modernitat’ és una mostra retrospectiva de l’obra de l’artista que reuneix per primer cop a Andorra una cinquantena de peces provinents de museus, col•leccions particulars i fundacions, i on veurem representades totes les vessants de la seva obra. Casas va ser un artista burgés de fama universal i un dels referents del Modernisme a Catalunya.

Tot i ser geogràficament proper, molt conegut i valorat pel públic andorrà, Casas no havia estat objecte d’una exposició individual mai a Andorra fins al dia d’avui i això era un fet estrany si tenim en compte la rellevància i la importància del personatge. Amb aquesta exposició hem volgut resoldre aquesta mancança.

L’exposició es divideix en el àmbits següents:

Autoretrats. Casas es va pintar més de quaranta vegades al llarg de la seva vida. 

Sportsman. Era un apassionat del ciclisme i, sobretot, de l’automobilisme. La primera vegada que se’l va veure al volant d’un automòbil, un De Dietrich, va ser l’any 1899. Fins a la Primera Guerra Mundial va comprar els vehicles a França. Almenys en va posseir tretze.

Chulas” i “Manolas”. Aquests retrats de dones corresponen al període en què les obres de temàtica i folklore espanyols es van posar de moda a tot Europa, especialment a França i a Anglaterra. Representen fidelment dos dels estrats de la societat espanyola de finals del segle XIX. Per una banda, aquelles dones de classe popular anomenades “Chulas”, de caràcter desinhibit i apassionat i, per l’altre, les dones conegudes com a “Manolas”, de classe social elevada i que es distingien per la seva manera de vestir.

París. Ciutat determinant en la seva formació i obra posterior. Va ser a París on va conèixer la modernitat i també on va descobrir les estampes japoneses que tanta influència van tenir en els artistes de l’època. Va exposar-hi regularment i va ser membre de la Societé des Artistes Français.

Júlia Peraire. La jove venedora de loteria, de família humil, a qui va conèixer el 1905, va ser musa i model, per esdevenir finalment la seva esposa; la va pintar fins que es va morir, l’any 1932.

Retrats. Els retrats són un reflex de la societat que envoltava l’artista, i Casas n’esdevé el cronista. Hi apareixen familiars, amics, polítics, intel•lectuals i artistes d’aquell moment.

Il•lustrador i cartellista. En aquest apartat veurem, entre d’altres, dos dels cartells que va dissenyar per a Anís del Mono. La seva vessant com a cartellista de la marca (en va crear més de cinquanta) va ser el que li van portar la fama.

 

Horaris de l’Artalroc:
De dimarts tarda a divendres d'11 a 14 h i de 15:30 a 20 h
Dissabte de 10 a 14 h i de 15 a 20 h
Diumenge de 10 a 14 h
Tancat diumenge tarda, dilluns tot el dia i dimarts matí


Inauguració de l'exposició: dimarts 30 d'abril, a les 19 h



Entrada gratuïta
PUBLICITAT