PUBLICITAT

La mala moda del 'botellón'

  • LA CAPITAL SE SUMA A ESCALDES EN LA PROHIBICIÓ I LES SANCIONS
EDITORIAL

Un estudi de la societat científica Socidrogalcohol, emmarcat dins de l'Estat espanyol, alerta que nens de 13 anys ingereixen les mateixes quantitats que els universitaris de 20. L'informe també corrobora els danys neuronals irreversibles que pateixen per un consum intens, que es concentra sobretot entre els dijous i els dissabtes. La investigació, elaborada amb una enquesta entre més de 12.000 joves de Galícia, Andalusia, Catalunya, Madrid i la Comunitat Valenciana, revela que la pràctica del botellón s'inicia als 13 anys i s'estén al 69% dels adolescents a mesura que augmenta l'edat, sense diferències entre nois i noies.

Un 24% d'aquests menors consumeixen cinc begudes en dues hores o, el que és el mateix, sobrepassen amb escreix els 60 grams d'alcohol considerats consum molt intens en homes. En les dones, aquest llindar és de 40 grams. La diferència rau en el fet que els majors de 18 anys han trigat al voltant de sis anys a arribar a aquestes quantitats de risc.

La nova moda de beure per emborratxar-se, estesa entre adults de països nòrdics els caps de setmana, està portant els joves a perjudicar el desenvolupament de les neurones. Aquesta moda també ha estat importada a An- dorra, encara que en unes dimensions molt menys preocupants que les concentracions que s'estan fent en diverses ciutats espanyoles. No obstant aquest punt de diferenciació, la pràctica del botellón preocupa, i molt, les autoritats parroquials. Primer, pel perjudici que suposa per als adolescents i, segon, perquè sovint va acompanyada d'actes vandàlics, baralles i trencaments del mobiliari urbà.

De fet, hi ha convocada a través del Facebook, amb més de mil inscrits, una macroconcentració al Parc Central d'Andorra la Vella per al mes que ve, una convocatòria que ha posat també en alerta la Policia. Aquesta efervescència del botellón a Andorra ha fet que el Comú d'Andorra la Vella hagi modificat l'Ordinació reguladora de la higiene pública, de manera que pugui sancionar l'ingesta d'alcohol en grup a la via pública. També Escaldes-Engordany multa el botellón. Es tracta, en aquest cas, de vetllar pel civisme al carrer, evitar aquestes cites perjudicials per als mateixos joves, prevenir aldarulls i actuacions vandàliques i fer respectar la convivència amb els veïns.

El debat, però, no s'ha de limitar únicament a les actuacions que han de prendre les institucions públiques, sinó que s'estén a l'àmbit familiar i, en particular, als pares, que tenen la major part del percentatge en la responsabilitat dels fills. En tot cas, les restriccions dels comuns han de servir per evitar aquestes exhibicions públiques d'ingesta d'alcohol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT