PUBLICITAT

L'espanyol, ideal per a la comunicació

  • S'estima que de cara a l'any 2050 el nombre de parlants d'espanyol serà de 550 milions de persones
RAMON SESPLUGUES

L'espanyol, que el parlen 450 milions de persones, és la ja segona llengua del món per nombre d'habitants nadius, el segon idioma de comunicació internacional i el tercer més usat a Internet, segons un informe divulgat ahir per l'Institut Cervantes. En la presentació d'aquest informe, que s'ha donat a conèixer amb motiu de la celebració del Dia de l'Espanyol, la directora de l'Institut Cervantes, Carmen Caffarel, ha assenyalat que l'espanyol "és un idioma d'acollida i de diàleg, un idioma mestís des que fa cinc segles es va estendre al continent americà".

A més, hi ha afegit: "Ara, en el moment en què la societat global exigeix viure en permanent contacte entre els més diversos llocs del planeta, totes les dades confirmen que és una de les tres o quatre grans llengües que canalitzen les relacions internacionals". Concretament, en el món hispànic tenen l'espanyol com a llengua materna més de 359,4 milions de persones, entre les quals destaca com una de les de major puixança la comunitat hispanoparlant dels EUA i el Brasil, el Govern del quals creu que, en una dècada, uns 30 milions de persones tindran aquest idioma com a segona llengua.

L'espanyol també és essencial en la difusió dels resultats d'estudis científics relacionats amb l'hispanisme o amb l'Amèrica Llatina i creix igualment el nombre de publicacions científiques en espanyol; de fet, s'han multiplicat per cinc des del 1998. S'estima que per a l'any 2050 el nombre de parlants d'espanyol serà de 550 milions de persones; en termes relatius, assenyala l'informe, la proporció de parlants de xinès i anglès descendirà per raons demogràfiques, mentre l'espanyol, l'hindú i l'àrab tindran un creixement relatiu.

"Si no canvien les tendències, d'aquí a tres o quatre generacions el 10% de la població mundial s'entendrà en espanyol", augura l'informe, on s'estima que el primer país parlant d'aquest idioma serà els EUA (al 2050, més de 132 milions de persones ho parlaran, gairebé el triple dels 46,7 milions actuals).

D'altra banda, cada vegada s'estudia més espanyol. Així, en aquests moments, hi ha més de 14 milions d'alumnes en el món que tenen aquest idioma com a llengua estrangera (d'entre 86 països analitzats que no tenen l'espanyol com llengua oficial). Els més estudiats avui, per aquest ordre, són l'anglès, el francès, l'espanyol i l'alemany.

EN L'ÀMBIT
de la Unió Europea --que formen 27 estats membres amb 23 llengües oficials--, l'espanyol, al costat del polonès, ocupa el cinquè lloc per nombre d'habitants nadius, encara que la seva forta projecció internacional fa que més del 6% dels europeus l'estudiïn com a llengua estrangera, per sobre d'uns altres amb més nadius, com ara l'italià. A la UE l'estudia un percentatge inferior al 20%, encara que en alguns països, com ara Dinamarca (27,9%), França (62,4%) i Suècia (40,6%) és molt superior; en total, 30 milions d'europeus parlen la llengua espanyola.

L'informe també detalla que uns 237.000 estudiants van viatjar a Espanya a aprendre espanyol al 2007 --més del 17% amb beques Erasmus-- i que l'Institut Cervantes registra un creixement anual del 21% en nombre de matrícules d'estudiantes d'espanyol, amb 172.185 comptabilitzades en el curs 2006-2007. A més, la imatge de la llengua espanyola està associada a la difusió d'una cultura internacional de qualitat.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT