PUBLICITAT

Continuen al marge de la realitat

  • NO FA GAIRE TEMPS ERA INIMAGINABLE PARLAR DE POBRESA O EXCLUSIÓ SOCIAL
EDITORIAL

Si fa no pas gaire temps era inimaginable sentir a Andorra paraules com ara aturats, pobresa, exclusió social, dificultats per arribar a final de mes i una llarga etcètera. Desgraciadament, avui el Principat no pot escapar d'aquestes problemàtiques que s'estan agreujant amb la maleïda crisi que sembla que no toqui fi.

Fa força temps que apareixen diferents indicadors que demostren la crua realitat en què estem immersos i ahir se'ns va donar una prova més del difícil moment pel qual està passant el Principat. I és que per primera vegada, el Centre de Recerca Sociològica (CRES) ha inclòs en l'enquesta de l'Observatori un apartat per tal d'avaluar el nivell de pobresa i exclusió social del país. Algunes de les dades més remarcables i que més capten l'atenció són per exemple que ni més ni menys que el 16% de la població afirma que arriba a final de mes amb dificultats o moltes dificultats, mentre que el 27% hi arriba fàcilment i el 57%, mitjanament. A més, el 9% dels enquestats reconeixen que no poden mantenir casa seva a una temperatura adequada, el 35% afirmen que no poden pagar-se una setmana de vacances i el 4% no pot menjar carn o peix cada dos dies. Les dades del Centre de Recerca Sociològica també inclouen un apartat per exposar com afronten les factures i els préstecs els ciutadans. Les conclusions també són preocupants: més del 60% dels enquestats reconeixen que tenen dificultats per efectuar els pagaments. D'aquests, el 42% afirmen tenir alguna dificultat, el 16% ho defineixen com "una lluita constant", l'1% té verdaderes dificultats i el 2% de la població reconeix que no ho pot pagar. Només el 39% assegura no tenir problemes en aquest sentit, un percentatge cinc punts per sota la mitjana de la Unió Europea.

Encara es podrien afegir més indicadors que ahir va posar sobre la taula el CRES i que servirien per donar compte de la situació en què ens trobem. Un escenari que en cap cas podem qualificar d'alarmant, però sí de preocupant, insistim. Igualment, no sabem si està fet expressament o no, però el darrer Observatori del Centre de Recerca Sociològica es dóna a conèixer justament tres dies després de la conclusió del debat d'orientació política. No és necessari que recordem com va cloure el debat, però dóna la sensació que creix a la mateixa velocitat el deteriorament de la situació econòmica del país amb la incapacitat de la classe política per segellar acords que precisament ens permetin veure la llum en una època de vaques magres. No en confiem pas, però esperem que les dades del CRES contribueixen a fer entendre als polítics que viuen en un món real.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT