PUBLICITAT

Televisió més enllà de la frontera

  • SEGUIM LAMENTANT LA MANCA D'UN DEBAT SOBRE EL FUTUR DE RTVASA
EDITORIAL

Aquest divendres se signarà el conveni de cooperació en matèria de televisió transfronterera en llengua catalana entre el Govern d'Andorra, la Generalitat de Catalunya i sis ajuntaments de l'Alt Pirineu (la Seu d'Urgell, Puigcerdà, Tremp, La Pobla de Segur, Pont de Suert i Sort).

D'aquesta manera, l'acord que rubricaran el ministre d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, d'una banda significarà un notable pas endavant per al desplegament de la televisió sense fronteres i, de l'altra, servirà per corregir una mancança comunicativa, especialment a l'Alt Urgell. Com a contrapartida, Ràdio i Televisió d'Andor- ra (RTVASA) haurà d'assumir el 25% del cost del multiplex de TDT que és de titularitat municipal i a través del qual la televisió andor- rana arribarà a les llars catalanes del Pirineu. El consorci de l'Alt Urgell que gestiona el senyal televisiu cedirà els drets d'ús del se- nyal en qüestió a la parapública sense perdre'n la titularitat.

Aquest destacable acord es donava a conèixer justament el mateix dia que per primera vegada el director general de RTVA, Jordi Marticella, compareixia davant de la Comissió d'Economia del Consell General amb l'objectiu d'explicar les mesures que s'estan aplicant per tal de garantir el compliment dels principis constitucionals. En aquest sentit, Marticella va anunciar que s'està treballant per modificar el codi deontològic de la redacció de la parapública i va deixar ben clar que els continguts de la graella televisiva i radiofònica donen resposta al que estableix la llei. De la seva banda, el president de la Comissió i també president del Grup Parlamentari d'Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va qüestionar els mecanismes de control de qualitat i la manca d'un model televisiu que "intenti complir amb la promoció de la cultura andor- rana". Mentrestant, la consellera del Grup Reformista Olga Adellach va destacar que s'hauria d'analitzar si la Llei de radiodifusió és suficient perquè es puguin garantir els mecanismes de control, mentre que per part dels socialdemòcrates, Jordi Cadena, va defensar la gestió i la pluralitat de l'ens. Certament, n'esperàvem molt més d'aquesta compareixença. I és que no sabem per quin misteriós motiu, mai s'ha volgut plantejar un debat seriós sobre el futur de la televisió nacional. Per tant, si bé veiem molt bé els esforços perquè es vegi RTVASA fora del país, abans ens hauríem de preguntar si estem satisfets amb el model de televisió que tenim o si continuarem amb allò de "qui dia passa any empeny", és a dir, posant pedaços o fent canvis en funció del color polític que mani.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT