Els advocats s'apropen a Europa
- MILLORAR LA LLUITA CONTRA EL BLANQUEIG SEMPRE SERÀ BENVINGUT
La celebració que commemora el Col.legi d'Advocats i els seus 150 afiliats va servir perquè el degà del col.lectiu, Jean-Michel Rascagneres, anunciés, entre d'altres, l'adhesió al Consell de l'Advocacia d'Europa. Aquest organisme acull més de 40 països del continent i està vinculat a entitats de la UE com el Parlament i la Comissió Europea.
Segons va explicar el mateix Rascagneres, l'objectiu d'aquesta afiliació (que molt probablement es tirarà endavant aquest estiu) és ampliar les relacions i sinèrgies europees, que permetran millorar el treball en "la lluita contra el crim organitzat i el blanqueig de capital". A més, si s'acaba cristal.litzant aquest pas endavant que ha decidit emprendre el Col.legi d'Advocats, això permetrà als afiliats andorrans exercir a l'exterior, una via que avui en dia no existeix. A més, s'ha de tenir molt en compte que el Consell de l'Advocacia d'Europa exerceix de mediador amb les institucions de la Unió Europea i, per tant, permetrà al Principat ampliar les relacions amb els altres col.legis, que representen pràcticament tots els països del continent. Per tot plegat, no podem fer més que aplaudir la iniciativa d'un col.lectiu que aviat estarà més a prop d'Europa.
Per un altre costat, el col.legi va aprofitar la cerimònia de la Toga per insistir en velles però necessàries reivindicacions. D'una banda, i mentre continuen a l'expectativa que l'Executiu socialdemòcrata compleixi el compromís anunciat d'entrar a tràmit parlamentari al Consell General aquest juny el projecte de llei que ha de garantir l'assistència lletrada des del moment de la detenció, el col.lectiu reclama poder-hi tenir un paper actiu. És a dir, que els advocats no només puguin fer acte de presència al primer interrogatori del detingut, sinó que també el puguin assistir. Entenem que aquest hauria de ser el camí més lògic perquè, entre d'altres, així ho recomana el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg. I en aquest sentit, confiem que el treball del Govern en aquest text legislatiu vagi en aquest sentit.
D'altra banda, es va posar sobre la taula la necessitat de solucionar la dificultat d'executar les sentències tramitades a la Batllia. En aquest parcel.la, el degà del col.legi va demanar "sanejar-lo el més aviat possible" tot i proposant el treball conjunt amb executors judicials privats, és a dir, "subcontractar professionals". Aquesta és una iniciativa que no sembla escabellada i, com a mínim, creiem que s'hauria d'estudiar. I és que no s'ha d'oblidar que és primordial obtenir més rapidesa en les resolucions perquè si el pronunciament judicial o la seva execució arriben tard es lesiona el dret a la justícia.
Per a més informació consulti l'edició en paper.