PUBLICITAT

Avui toca votar per la CASS

  • CAL SUPERAR ELS ELEVATS ÍNDEXS D'ABSTENCIÓ TRADICIONALS
EDITORIAL

D'entrada, l'elevat nombre de candidatures que con- corren a les eleccions per renovar el consell d'administració de la CASS haurien de ser un atractiu afegit per als electors, en aquest cas els afiliats a la parapública. Sumen un total de 16, una xifra que mai s'ha produït en altres comicis de la seguretat social i destaquen especialment les candidatures dels assalariats, un dels sectors tradicionalment de més baixa participació.

El vot dipositat o anticipat, que s'eleva al 3% dels cens, no augura una alta participació tampoc en aquestes eleccions, tot i que es pugui superar el decebedor 4,7% dels comicis del 2006, un percentatge inferior a les del 2002, del 6,3%. Fins ara no ha estat possible aconseguir la motivació dels cotitzants, tot i que es tracta d'una parapública que té una gran incidència sobre els ciutadans. Tradicionalment, l'abstenció més elevada es produeix entre els assalariats. Resulta estrany, perquè mentre és en aquest àmbit on hi ha una major competència de candidatures, el vot és menor, un fet que es podria interpretar com a poca integració i informació en el sector amb un major nombre d'afiliats. En canvi, entre els empresaris, que ara han d'estar afiliats obligatòriament, és on la participació acostuma a ser més elevada. Els pensionistes, per la seva banda, tampoc acostumen a tenir unes xifres de participació destacades.

Es tracta de les eleccions amb més nombre de votants, amb més representativitat ciutadana i obertes a tot el sector laboral i social sense distinció. Tampoc no es podrà dir que ha faltat informació, tenint en compte l'àmplia campanya informativa que la CASS ha fet en les darrers dies. Avui toca votar, perquè les decisions que es prenen en el si del consell d'administració de la CASS afecten tothom en àmbits tan importants com per exemple la qualitat de l'assistència sanitària i les pensions, i per tant tots els ciutadans saben que en funció dels acords que s'adoptin poden millorar o empitjorar les diverses prestacions que reben.

S'han intentat diferents formules, com el vot anticipat o repartir la convocatòria electoral al llarg de tres dies per animar als votants, però, en espera dels resultats d'avui, la participació sempre ha estat sota el mateix paràmetre del passotisme per part dels cotitzants.

És una veritable llàstima, i només queda l'esperança que en aquesta ocasió s'aconsegueixin superar el números de l'anterior convocatòria, encara que no s'ha d'esperar xifres espectaculars. La CASS, amb la nova llei, ha estat objecte d'una àmplia transformació de funcionament, i això s'ha de notar a les urnes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT