PUBLICITAT

Un IVA inferior a la previsió inicial

  • FINALMENT SERÀ DEL 4,5% EL GENERAL I DE L'1% EL MODEL REDUÏT
EDITORIAL

L'impost sobre el valor afegit (no sobre el valor total) serà del 4,5% el general i de l'1% el reduït. Després de diverses especulacions dels qui es van aventurar a donar per fet altres xifres més elevades, el ministre de Finances, Pere López, va presentar ahir en una roda de premsa el Projecte de llei de l'impost al valor afegit (IVA) que el Govern ha tramitat ja al Consell General, i que preveu dos nivells de pressió fiscal: un de general, del 4,5%, i el reduït, de l'1%. Es tracta d'uns tipus inferiors a les propostes que havia llançat el PS, i fins i tot també inferior al percentatge que CR també havia proposat.

L'IVA, agradi o no, ha de servir per clarificar el mapa impositiu i per posar fi a aquest ball de lletres dels impostos de l'IMI, l'IPI, i l'ISI. Aquest projecte de llei s'emmarca en una reforma tributària més àmplia, que inclouen els directes de l'impost de societats, el d'activitats econòmiques i l'impost sobre la renda dels no-residents, que també es troben a tràmit parlamentari.

La Llei de l'impost general indirecte que ha de substituir la majoria d'impostos indirectes existents actualment era la pota que faltava del model fiscal endegat per l'Executiu socialdemòcrata. La implantació de l'IVA ha rebut un suport majoritari, encara que les diferències s'han centrat bàsicament en el percentatge que s'ha d'aplicar.

La disminució que ha aplicat el Ministeri de Finances ha de permetre que les posicions s'apropin i que el debat polític i econòmic sigui molt més fàcil. A més, cal tenir en compte que sectors com ara el de l'alimentació, les begudes (excepte alcohòliques), l'aigua, medicaments, lloguers, serveis culturals, i prestacions en l'àmbit hospitalari i sanitari hauran d'afrontar la modalitat reduïda d'IVA, de l'1%.

El ministeri manté la convicció que el canvi en l'estructura impositiva indirecte serà beneficiosa per a la recaptació i alhora no generarà un augment de la pressió fiscal, ni tampoc afectarà negativament al diferencial de preus amb els països veïns, uns efectes que es temia des de la Cambra de Comerç, que apostava encara per un IVA més reduït.

De fet, aquest 4,5% queda molt per sota del 18% espanyol que entrarà en vigor demà, del 15% de Luxemburg o del 19,6% francès, i demostra un esforç del Gabinet socialdemòcrata per ajustar al màxim la pressió fiscal per mantenir la competitivitat. Com que es tracta d'una substitució dels impostos actuals (l'ISI ja és del 4%), sembla exagerat atribuir a l'IVA un efecte desestabilitzador i el diferencial de preus (que ja no ho és tant) s'ha de poder mantenir, ja que Andorra tindrà un IVA molt allunyat de la mitjana de la resta de països europeus.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT