PUBLICITAT

Símptomes de reacció econòmica

  • L'ALÇA DE LA VENDA DE VEHICLES ENS INDICA QUE ES POT SORTIR DEL TÚNEL
EDITORIAL

Molts són els intents que s'estan desplegant tant al sector públic com en el privat per tal de sortir del pou econòmic en què es troba immers el Principat.

Durant els darrers dos anys, han anat apareixent constantment diferents indicadors que, com gerros d'aigua freda, anaven constatant l'empitjorament de la situació econòmica del país. Si bé la majoria d'experts coincideixen a afirmar que l'actual crisi econòmica internacional --de la qual Andorra no s'ha pogut escapar-- és un fenomen cíclic com la resta de greus crisis que s'han viscut en el darrer segle, l'aparició exponencial de males notícies que demostraven el deteriorament econòmic del Principat i n'oferien unes perspectives futures encara més preocupants, començava a fer molt difícil mantenir l'esperança d'una recuperació econòmica, si més no a mitjà termini. No obstant això, afortunadament mica en mica van apareixent petits símptomes que ens revelen que, efectivament, la sortida del túnel és possible.

Així, un dels senyals que rebem amb molt d'optimisme prové del sector de l'automòbil, l'evolució del qual és un indicador força fiable de l'energia econòmica d'un país. En aquest sentit, les dades del primer semestre d'aquest any reflecteixen una lleugera recuperació. El balanç al sector de l'automòbil dels primers sis mesos de l'any confirma la tendència a l'alça de les vendes, i s'allunya de les dades catastrofistes viscudes ara farà només mig any. Les xifres de l'AIVA demostren que en el primer mig any, les vendes de nous turismes han estat el 36,42% superiors a les del mateix període de l'any passat. És a dir, el primer semestre de l'any s'ha tancat amb 1.030 operacions de vehicles nous, quan fa un any la xifra se situava en 755, cosa que comporta 275 operacions més. Si durant el segon semestre de l'any es manté aquesta tendència, sembla que no serà difícil superar les dades de l'any passat, en què es van efectuar poc més de 1.900 vendes, i el sector es podria aproximar a les del 2008, amb prop de 2.400. Amb tot, el total de matriculacions d'aquest any encara està molt lluny de les d'anys anteriors de bonança econòmica, en què se superaven les 3.000 (i fins i tot, els millors anys, les 4.000) operacions de venda de turismes. Si bé difícilment s'arribarà al volum de vendes al que ara ens referíem, ja que responien a una bombolla excessivament inflada, també és cert que les dades actuals són molt millorables.

Per tant, entenem que s'ha d'acollir amb optimisme la lleugera recuperació del sector, perquè introdueix una dosi de confiança, però no s'ha de caure amb l'autocomplaença si es pretén que les vendes continuïn a l'alça.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT