PUBLICITAT

La confiança dels consumidors

  • Les perspectives d'inflació i de tipus d'interès ara són més grans que no pas al juny de l'any passat
JOSEP MARIA MASFERRER

La millor valoració que van fer els ciutadans sobre l'evolució econòmica dels últims sis mesos, i sobretot de l'ocupació, ha estat la raó que al juny la confiança dels consumidors millorés en 0,8 punts respecte al mes anterior. L'Institut de Crèdit Oficial (ICO) va publicar ahir l'Indicador de Confiança del Consumidor (ICC), que va corregir la gran caiguda que va registrar aquest índex al maig, quan la confiança va baixar 13,1 punts, la major des que va començar a calcular-se al 2004.

Així, malgrat que l'ICC es va situar en 65,9 punts, encara per sota de la confiança dels consumidors registrada fa un any, l'ICO assegura que l'indicador es consolida en "nivells allunyats i superiors als mínims" que va mostrar en els últims 18 mesos. La confiança dels consumidors va millorar al juny gràcies, sobretot, al fet que un dels índexs parcials que ho compon, el qual mesura la situació actual, va augmentar 2,7 punts respecte a maig. Aquest avanç es va produir per la millor opinió dels ciutadans respecte a l'economia del país i de la llar, que va créixer 1,9 punts, respectivament, juntament amb la millor valoració de l'ocupació, que va augmentar 4,2 punts.

D'aquesta manera, la situació actual del mercat de treball va deixar de ser el component pitjor valorat, després d'onze mesos en els quals així va ocórrer, passant a ocupar aquesta posició el component de l'economia espanyola. No obstant això, l'altre indicador parcial de l'ICC, el de les expectatives a sis mesos, va baixar 1,1 punts respecte al seu valor de maig, a causa de les pitjors perspectives dels consumidors sobre l'economia futura i l'ocupació, que van caure 2,7 punts i 1,5 punts, respectivament.

Segons l'ICO, la distància entre els dos indicadors parcials és "estret", cosa que --segons ell-- fa pensar que els consumidors s'han sobreposat a les notícies econòmiques i socials aparegudes al maig, com ara la crisi del deute grec o la rebaixa salarial dels funcionaris i la congelació de les pensions. "Les fluctuacions de l'ICC en els últims mesos sembla que avancen una recuperació del consum privat a un ritme moderat", hi afegeix la nota de l'ICO, que també assenyala una millora en les perspectives sobre la capacitat d'adquirir béns de consum durador.

No obstant això, la confiança dels consumidors va ser encara 0,5 punts inferior a la que es va registrar el juny de l'any passat. En termes interanuals, l'indicador de situació actual augment 4,1 punts respecte a fa un any, però el d'expectatives va tenir una reculada major en caure 5,5 punts a causa de la pitjor valoració de l'economia espanyola (va baixar 7,2 punts), de l'ocupació (va disminuir 4,4 punts) i de la de l'economia familiar (va caure 3,4 punts). Per altra banda, al juny els ciutadans enquestats van manifestar millors expectatives d'inflació que el mes anterior i unes menors perspectives de pujades del tipus d'interès per part del BCE.

AMB RELACIÓ
al juny de l'any passat, les perspectives d'inflació i de tipus d'interès són ara majors mentre que les d'estalvi i consum durador són menors. L'ICO elabora l'Indicador de Confiança a partir d'una enquesta a 1.000 ciutadans, als quals se'ls demana valorar com a "millor" o "pitjor" la situació de la seva economia familiar, l'economia espanyola i l'ocupació respecte a la que hi existia sis mesos abans, així com les seves expectatives per als pròxims sis mesos sobre aquestes tres mateixes qüestions.

Els valors oscil.len entre 0 i 200 punts, de manera que si l'indicador està per sobre de 100, la percepció és favorable i optimista; en canvi, si està per sota de 100, és negativa o pessimista.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT