PUBLICITAT

La construcció no veu els brots verds

  • NO HI HA OBRES NI DINERS PÚBLICS PER INICIAR NOUS PROJECTES
EDITORIAL

La construcció viu moments complicats, i no només a Andorra. Així, el sector a Espanya caurà el 17,7% aquest any i continuarà disminuint durant els dos següents a causa de les retallades del sector públic en obra civil i infraestructures, segons un informe de l'Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITEC). El responsable de la unitat de prospectiva econòmica, Josep Ramon Fontana, ha lamentat la incertesa actual respecte a l'obra civil, que caurà el 25% aquest any davant de 2009, i el 10% l'any que ve, i les perspectives són pessimistes fins al 2013.

L'ITEC és una fundació amb participació privada i de la Generalitat i l'únic membre espanyol d'Euroconstruct, un grup de 19 instituts europeus de la construcció de la Unió Europea que cada any elabora dos informes sobre la situació del sector. El director general de l'ITEC ha indicat que mentre Europa està arribant al final de la recessió, Espanya està encara en plena crisi, i ha destacat que en la construcció residencial aquest any es produirà un mínim històric amb 90.000 habitatges iniciats, davant de les 850.000 que es van aconseguir en el moment àlgid del boom immobiliari, fa quatre anys.

Aquesta situació és negativa per Andorra. Per dos motius. Primer, perquè la dependència de la situació econòmica d'Espanya és evident, molt més que de França, després que en els darrers anys el tan elogiat equilibri s'hagi anat decantant cap al veí del sud. Segon, perquè les perspectives del sector de la construcció a Andorra també s'assimilen més a les de l'Estat espanyol que a l'europeu, amb una profunda depressió que s'ha traduït en la constant pèrdua de llocs de treball i l'aturada de l'activitat. Ho demostren les xifres que avui publiquem, que denoten que la punxada de la bombolla immobiliària encara manté els seus efectes negatius, i que les peticions d'obra que arriben a les dependències comunals és inferior a les de l'any passat.

Els preus dels pisos continuen disminuint i els dels lloguers van a la baixa, amb una tendència que sembla que no ha tocat fons, tot i les prediccions de brots verds que alguns experts han llançat. Després dels projectes faraònics en obra pública que s'han fet en els darrers anys, i sense un pressupost que permeti mantenir una inversió en obra pública que doni un respir a les empreses, la recuperació econòmica s'intueix lenta i les administracions hauran de continuar administrant un recursos tocats per la rebaixa dels ingressos per l'escassetat de permisos d'obra. L'estabilitat política, es miri com és miri, serà necessària per emprendre les reformes que han de permetre a l'economia iniciar el camí del creixement.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT