PUBLICITAT

Zapatero parla de la manifestació del 10-J

  • "No podem tapar la boca als que se senten una nació", declara el president del Govern espanyol
NÚRIA SOLÀ

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va assegurar ahir que "no es pot tancar la boca" als ciutadans que senten que el seu territori és una nació, perquè "en democràcia no sembla que es pugui fer", i per tant des de l'Estat toca "respectar-ho" i "limitar jurídicament l'abast d'aquesta realitat". Segons Zapatero, això és el que fa la sentència del Tribunal Constitucional (TC) quan aborda el terme nació i estableix clarament que no té validesa jurídica. El president espanyol també ha assegurat que "no se sent responsable" de la sentència ni d'aquests anys que han transcorregut, i ha reiterat que la sentència "santifica" la immensa majoria de la reforma.

ZAPATERO HA
fet aquestes manifestacions al debat de política general en resposta a les intervencions dels portaveus dels partits del Grup Mixt, i en especial a la líder d'UPyD, Rosa Díez, que l'ha acusat de voler vulnerar la sentència mitjançant la reforma de lleis orgàniques i ha reiterat novament que segons la Constitució l'única nació de l'Estat és l'espanyola.

El president del Govern espanyol li ha recordat que "ho digui o no el TC" els "fets" són que a l'Estat hi ha persones que consideren, a alguna part d'Espanya, que la seva comunitat és una nació. "Els podem tapar la boca, però com que això en democràcia no sembla que es pugui fer, ho hem de respectar i hem de limitar jurídicament l'abast d'aquesta realitat, que és el que fa la sentència", ha recordat.

Segons Zapatero, s'ignori o no el que pensen una part dels ciutadans de l'Estat, cal "adequar jurídicament els grans conceptes que sustenten la democràcia i l'Estat, que estan molt ben explicats a la sentència". La responsabilitat del Govern, ha afirmat, "és intentar integrar i afavorir la convivència de totes les visions i sentiments". El president espanyol també ha centrat bona part del seu discurs a defensar les bondats de la sentència del TC, que segons ha assegurat "no suposa una frenada a l'Espanya plural", sinó que "santifica" l'Estatut. Segons ha afirmat, "el cert" és que en els últims sis anys "hi ha hagut avenços substancials" en matèria d'autogovern "i en la seva gran majoria el TC dóna suport a aquest avenç del model autonòmic".

En tot cas, Zapatero ha volgut deixar clar que "no se sent responsable" d'aquesta sentència ni dels quatre anys que han transcorregut. "El que hagués estat criticable és que el Govern espanyol hagués pretès fer cap tipus d'intervenció al TC", ha declarat.

ZAPATERO TAMBÉ
ha assegurat que la manca de renovació s'ha produït perquè el PSOE ha estat "exigent" amb les persones que han d'anar al TC. "Si el PSOE hagués dit sí a les persones proposades pel PP, s'hauria renovat fa dos anys", ha dit, "però crec que, entre tots, hem de buscar personalitats del màxim prestigi per recuperar la posició institucional del TC i enfortir-ne al màxim el crèdit". Per al país, ha dit, "com millor neixi el pròxim TC, millor". També ha assegurat que el rebuig de Catalunya a la sentència és produeix més per les "emocions polítiques", que "són importantíssimes", que no pas a causa de "l'impacte real de la sentència sobre l'autogovern de Catalunya". Finalment, ha tornat a afirmar que "acata i farà complir la sentència", tot i que ha recordat que és perfectament legítim que modifiqui lleis orgàniques per desenvolupar els articles en l'àmbit de justícia que tomba el TC, perquè aquesta, ha dit, és la via que apunta la mateixa sentència.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT