PUBLICITAT

Una xifra més aviat modesta

  • PROP DE 1.900 EMPRESES HAN PRESENTAT ELS SEUS COMPTES
EDITORIAL

La Llei de comptabilitat ha estat un maldecap constant per al Ministeri de Finances. Les empreses estaven obligades a presentar els seus compte en un termini que va acabar el dimecres passat, i el dilema sobre l'aplicació de sancions o no, va intoxicar el debat. També és cert, com va indicar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, que ha existit una gran reticència a la decisió de Finances, potser per falta d'hàbit, però també per temor a facilitar uns números que fins ara eren estrictament confidencials.

Fins al 4 d'agost s'han rebut un total de 1.861 sol.licituds de dipòsit de comptes, entre societats i professionals liberals, complint amb l'obligació que estableix la nova Llei de comptabilitat de les empreses. El cap de l'Executiu va puntualitzar que de les 6.900 societats registrades, el Ministeri de Finances ignora quantes d'elles tenen l'obligació de presentar la comptabilitat, i que l'anàlisi per quantificar la xifra no estarà enllestida fins d'aquí a un any.

De les 1.861 sol.licituds rebudes, 1.787 ho han fet abans del període fixat, és a dir, abans del 31 de juliol, i 74 ho han fet durant els tres primers dies hàbils d'agost. A causa de l'allau de sol.licituds que hi ha hagut en els últims dies del període, el personal ha fet el registre de les sol.licituds però no les ha pogut validar.

Xifres a part, el que sembla clar és que Andorra s'ha d'homologar a unes pràctiques que fa dècades que existeixen en la majoria de països. L'afer sobre les sancions hauria de ser una simple anècdota, ja que en cap cas han de servir d'excusa per complir amb una obligació al compliment de les lleis. No hi haurà sancions, però sí la condició que l'any que ve (ja amb sancions) els comptes del 2010 s'hauran de presentar amb la comparativa de l'any anterior, que també haurien d'haver estat lliurats al Govern.

El Govern va emetre ahir un missatge de satisfacció. Caldria analitzar l'evolució. A data del mes de maig, de les 6.900 societats registrades, només una cinquantena havien dipositat els comptes. Les empreses han de dur una comptabilitat conforme a la normativa des de l'1 de gener de l'any passat i, per tant, hi ha hagut prou difusió sobre aquesta obligació.

Bartumeu va reconèixer que fins que no hagi una anàlisi en profunditat, no se sabrà del total d'empreses, les que estan obligades a elaborar i lliurar els comptes. I va mostrar la seva satisfacció perquè, va dir, no s'han atès peticions interessades políticament. Gairebé 2.000 empreses que han presentat comptes és una xifra important, però tampoc sembla un nombre excessiu i més aviat representa una xifra poc satisfactòria.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT