PUBLICITAT

La fusió hotelera que es retarda

  • HI HA MOLTES JUSTIFICACIONS PER APOSTAR PER LA FEDERACIÓ
EDITORIAL

L'hoteleria sempre ha estat un dels sectors més inquiets i actius. Andorra té una xarxa d'habitacions extensa i de qualitat, tot i que ha hagut poca homogeneïtzació a l'hora d'harmonitzar les tarifes. Tradicionalment, ja fa molt anys, la Unió Hotelera (UH) monopolitzava la representació dels empresaris del ram. Va ser al novembre del 2004 quan va ser presentada en públic la segona de les patronals actualment existents, l'Associació d'Hotelers d'Andorra (ADHA), que va ser apadrinada per una cinquantena d'empresaris, que en aquells moments van fugir de l'etiqueta de patronal i es van autoqualificar com un gremi amb l'objectiu de defensar els propis interessos i vendre Andor- ra a l'exterior.

La Unió Hotelera (UHA) va néixer l'any 1961. Ho va fer possible la inquietud dels empresaris del sector per poder negociar millor a l'hora de proveir i, també, la necessitat de crear un ens que pogués fer d'interlocutor representatiu amb el Govern, de cara a potenciar el turisme al Principat. Si s'analitzen les trajectòries de les dues entitats, l'element més clar és la convergència d'objectius perquè, al cap i a la fi, els problemes són compartits i afecten de la mateixa manera els establiments, independentment de l'afiliació. Segurament en el seu moment es van voler marcar diferències en la manera de treballar i d'assolir els objectius, però a dia d'avui, les diferències semblen mínimes i la dispersió d'interlocutors pot acabar dificultant la claredat del missatge.

La UH i l'ADA fa temps que parlen de fusió. Va ser a l'abril del 2008, quan la crisi ja no era una intuïció i la davallada progressiva de l'ocupació va fer saltar encara més les alarmes. Un total de 83 establiments hotelers formaven part de l'AdHA. D'altra banda, la UH a més dels seus hotels, disposava de 200 establiments entre hotels i entitats del ram de l'hostaleria, i va ser quan es va començar a parlar de fusió. Un any més tard, la federació va començar a prendre una mica més forma, i fins i tot es va llançar el nom de Fuhra (Federació Unificada d'Hotels i Restaurants d'Andor- ra), que ja incloïa en l'entitat el sector de la restauració, i que quedava oberta a cuiners, sommeliers i d'altres. Certament, però, s'ha avançat poc. La UH fa tres anys que te una presidència en funcions, i a l'ADHA Jordi Daban acaba de dimitir, i entre els motius que al.lega és facilitar aquesta fusió que es retarda. Hi ha dues opcions: l'absorció d'una entitat o la confederació. La contínua baixada de tarifes dels productes no ha servit per augmentar l'ocupació, mentre que la competència externa és més forta. Hi ha motius més que justificats per compartir la feina des de la unió.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT