PUBLICITAT

Recuperar el temps perdut al Madriu

  • EL GOVERN OPTA PER SUMAR SOBRE LA BASE DEL TEXT FET PELS COMUNS
EDITORIAL

Ha costat en arribar, però finalment sembla que l'aprovació del Pla de Gestió del Madriu elaborat pels comuns d'Escaldes, Encamp, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria ha deixat de ser una quimera.

És evident que vist el panorama, més val no fer gaire previsions optimistes sobre la data en què el citat pla veurà la llum, però almenys ara comencen a aparèixer proves palpables que s'està avançant en la qüestió i que per fi el seu desplegament es pot considerar com a desbloquejat. No volem endinsar-nos en el temps perdut entorn d'aquest tema perquè arribaríem a conclusions molt dures de les quals avui ja no podríem treure cap profit. Ara cal mirar el present i el futur més immediat i creure en la via del diàleg per la qual sembla que ha apostat de forma afortunada el Govern socialdemòcrata que lidera Jaume Bartumeu. Va ser a partir del juny passat quan l'Executiu del PS va començar a prendre cartes en l'assumpte reclamant el pla als comuns. Passat l'estiu, els cònsols van acordar un projecte del Pla de Gestió de la Vall del Madriu amb una base ferma d'acords dels assumptes que els distanciaven. Ja al gener d'aquest any, i de forma oficiosa, l'Executiu dóna la seva opinió sobre aquest document i suggereix encomanar a una empresa externa un nou redactat. Després de dos mesos sense obtenir resposta dels comuns, el Govern decideix que els tècnics de Cultura introdueixin les modificacions i esmenes sobre la base del text acordat per les corporacions locals afectades. En aquest sentit, el propi Bartumeu va anunciar ahir que efectivament s'ha decidit que els tècnics de l'Executiu treballin amb el document del Pla de Gestió de la Vall del Madriu elaborat pels cònsols, en què s'introduiran les esmenes i modificacions pertinents, i que posteriorment s'asseuran amb els quatre cònsols implicats per mirar de trobar un acord i aprovar el document definitiu. En aquesta línia, el líder socialdemòcrata va deixar molt clar que l'objectiu no és modificar el contingut troncal del redactat del document --que donen per bo en molts dels seus apartats-- sinó ampliar-lo i esmenar-lo per assegurar-se que compleix amb el que diu la Llei de patrimoni cultural del 2003 i amb el que estableix la declaració de patrimoni de la humanitat feta per la Unesco.

És a dir, el posicionament del Govern no admet cap dubte: les aportacions de l'Executiu s'introduiran per sumar i no per restar. Aquest és un criteri que compartim plenament pels efectes positius que se'n podran desprendre i perquè és un gest que, lluny d'afegir llenya al foc, contribueix a l'esperit constructiu que ha de servir per tancar d'una vegada per totes aquesta qüestió pendent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT