PUBLICITAT

S'engega la màquina del pacte

  • PARLAR D'ACORDS ÉS PREMATUR PERÒ HI HA MOVIMENTS QUE SÓN INDICATIUS
EDITORIAL

Tot i que encara resta força temps per a les eleccions comunals sembla que ja comencen a haver-hi els primers moviments polítics.

Aquest és el cas, per exemple, del PS i Segle 21. I és que tal com ha transcendit en les edicions del PERIÒDIC D'ANDORRA de divendres i d'ahir, d'una banda els socialdemòcrates ja han començat a pensar a ampliar els límits de l'Alternativa per tal de poder derrotar els liberals d'aquells comuns que tradicionalment se'ls acostumen a resistir. En aquest sentit, el PS està analitzant la viabilitat de dur a terme un acostament a S21 de Sant Julià per fer una candidatura conjunta que sigui capaç de superar el domini incontestable dels darrers anys per part d'Unió Laurediana (UL). Aquest acord, per part dels socialdemòcrates, té un substancial entrebanc en forma d'una normativa interna que deixa ben clar que els pactes a l'àmbit parroquial s'han de mantenir també en l'àmbit nacional. Mentrestant, des de S21 també admeten els contactes i mostren la seva disposició a estudiar la possibilitat d'un acord que els permeti concórrer de la mà del PS durant els pròxims comicis parroquials. El cap de l'oposició de S21 al Comú lauredià, Patrick Frases, indica que en els últims mesos han mantingut contactes amb el primer secretari del PS, Ferran Goya, i amb membres del comitè local del PS de Sant Julià. Amb tot, el mateix Frases remarca que encara és massa aviat per parlar de pactes. Potser té raó el polític lauredià quan explica que és massa prematur per parlar d'acords, però també és ben cert que aquests primers moviments poden ser molt indicatius del que pot acabar succeint a més llarg termini. Per un costat, si bé no es tracta de fer volar coloms ni de fer política-ficció, també és cert que ja fa temps que existeix una lluita política al país per ocupar l'espai de centre i les converses entre PS i S21 potser caldria contextualitzar-les en aquest rerefons. No obstant això, s'haurà de veure quina opció predomina entre els socialdemòcrates: la incursió cap al centre o la potenciació del pilar de l'esquerra, on imaginem que tindran molt a dir precisament des del corrent d'Esque- ra Socialista. Es tractaria del dilema entre guanyar unes eleccions renunciant a un conjunt de principis o assumir el risc de perdre, però mantenint l'ideari.

A la vegada, darrere d'aquest acostament també hi pot haver un intent de desgast d'ApC, ja que S21 n'és un dels socis. Tot està obert i encara s'han de moure moltes fitxes, però entenem que l'intent de pactes a mitjà termini sempre és més productiu i indicatiu d'un projecte polític que no pas els acords rubricats a última hora que tant acostumats estem a veure a Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT