PUBLICITAT

Continua baixant la massa salarial

  • LA DAVALLADA D'ASSALARIATS S'HA DE FRENAR COM SIGUI I DE MANERA URGENT
EDITORIAL

Segons va informar ahir el Departament d'Estadística, el nombre d'assalariats el mes de maig ha estat de 36.851 persones, una xifra que es tradueix, ni més ni menys, en 1.616 assalariats menys que el mateix període de l'any anterior, és a dir, una davallada del 4,2%. Així, els sectors que redueixen més assalariats són la construcció, i l'hoteleria i turisme. La construcció torna a ser el col.lectiu més afectat, amb una baixada de 821 treballadors, seguit de l'hoteleria i turisme, amb 322 assalariats menys, i el comerç, amb 234 baixes més. Els empresaris dels sectors més afectats han manifestat que la recuperació econòmica està encara massa lluny, i la manca de projectes d'obra i la disminució de l'ocupació hotelera fa preveure que aquestes xifres continuen la tendència a la baixa. A l'altre costat de la balança, l'únic sector que augmenta el nombre d'assalariats és l'administració, salut i educació.

Mentrestant, en l'anàlisi de l'evolució de la massa salarial per sectors, Estadística assenyala que és el sector financer on es produeix la major davallada, del 38%, respecte al maig del 2009, seguit per la construcció. La massa salarial del mes ha estat de 71.439.710,75 euros, que representa una disminució del 8,8% respecte al maig anterior. Igualment, el salari mitjà mensual del maig també s'ha reduït en 98,56 euros, el 4,8% menys respecte al maig del 2009, i ha quedat en 1.938,61 euros. En aquest sentit, des d'Estadística s'exposa que la baixada del salari mitjà s'explica precisament per la forta reducció del salari mitjà del sistema financer. I és que el sou mitjà creix en gairebé tots els sectors llevat del d'administració, salut i educació. De fet, tenint en compte que els salaris del sector financer acostumen a ser molt elevats, la reducció d'assalariats en aquest camp lògicament té una major repercussió en el salari mitjà global.

Davant d'aquestes xifres, la valoració no es pot fer des d'una altra perspectiva que no sigui la preocupació. I és que no fa pas tant de temps que el país comptava amb gairebé 10.000 assalariats més dels que disposa avui. O fins i tot, només mirant a curt termini, des de principi d'any el mercat de treball andorrà ha perdut 4.150 assalariats. La dada entenem que encén el llum d'alarma. I és que com continuem en aquesta línia ens haurem de preguntar, per exemple: ¿com es pagaran les pensions dels jubilats? Pensem que s'han de buscar les causes d'aquesta davallada per tal de cercar-hi solucions. Aquesta dinàmica decreixent s'ha de frenar sigui com sigui i de manera urgent, ja que amb una massa salarial cada vegada més debilitada és inviable el necessari creixement econòmic del Principat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT