PUBLICITAT

Una decisió difícil però comprensible

  • LA SUSPENSIÓ DE LA CAÇA DE L'ISARD, XIFRES A LA MÀ, ERA INEVITABLE
EL PERIÒDIC

Tal com ja deixaven intuir les previsions més pessimistes sorgides les darreres setmanes, després de la celebració del Consell de Ministres el Govern finalment no ha tingut més remei que acordar ahir la cancel.lació total de la Setmana de caça de l'isard. Acompanyat del cap de Govern, Jaume Bartumeu, el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Patrimoni Natural, Vicenç Alay, va fer pública la decisió, després de l'anàlisi dels informes elaborats per tècnics del ministeri i d'haver escoltat l'opinió dels mateixos caçadors afectats.

Així, el polític massanenc va ser contundent i va reconèixer que "la nostra cabana d'isards té un problema de salut". I és que els números no admeten cap mena de dubte. El recompte final elaborat pel ministeri, amb la col.laboració de la Federació Andorrana de Caça i Pesca, ha deixat en 555 el total d'isards al Principat. En aquest sentit, s'ha de recordar que fa un any el recompte va situar-se en 939, és a dir, ni més ni menys que el 40,89% més que aquesta temporada. Pel que fa al nombre d'isards que entren al pla de caça, la disminució també és considerable, concretament del 27,1%, fent un total de 382 isards. D'aquests, 173 es troben dins del vedat de caça d'Enclar, 66 al vedat de caça de Xixerella, 51 al de Sorteny i 63 al de Ransol. Dels quatre vedats, la caiguda més significativa l'ha patit el d'Enclar, amb el 58,31% menys d'isards que fa un any. A l'altra costat de la balança, l'únic que ha pujat és el de Ransol, amb el 26,9% més. Davant d'aquestes xifres difícils de digerir, va ser el mateix col.lectiu de caça el que va adreçar-se per carta a Alay, aconsellant-ne també la suspensió. La tradicional Setmana de caça s'havia de celebrar del 12 al 19 de setembre. Després que ahir s'acordés la cancel.lació, el ministeri complirà el tràmit de retorn de les inscripcions que hagin realitzat els caçadors.

Com que el passat ja no es pot arreglar, ara toca mirar el futur. I és en aquesta línia amb què l'Executiu començarà a posar les bases perquè la cancel.lació de la temporada de caça de l'isard sigui excepcional, és a dir, que no s'hagi de repetir l'any vinent. Sobre les previsions futures, el mateix Alay va mostrar-se confiat que, amb els números actuals i si no es produeixen nous brots d'epidèmies, no hauria d'haver-hi problemes per disposar d'una cabana suficient la propera temporada. Esperem que així sigui. La decisió que hagut d'emprendre el Govern no és gens fàcil però entenem que és totalment lògica i comprensible. No hi havia un altre camí. Tant els informes com el mateix col.lectiu afectat així ho han reclamat. Les tradicions s'han de conservar, però la protecció de la fauna, i més en un país de muntanya, ha de ser prioritària.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT