PUBLICITAT

Treballant per pujar a l'ascensor social

  • BARTUMEU APOSTA PER RECONSTRUIR UN PACTE SOCIAL QUE ÉS L'ÚNICA VIA POSSIBLE
EDITORIAL

Un any més, el segon com a cap de Govern, Jaume Bartumeu va ser un dels convidats a la trobada d'estiu de Vilopriu que organitza Nou Cicle, on va compartir cartell amb el primer secretari del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, el president del Partit Socialista Europeu i exprimer ministre de Dinamarca, Poul Nyrup Rasmussen, així com altres dirigents destacats del PSC com Raimon Obiols i Lluís Maria de Puig.

Durant l'acte, el líder de l'Executiu va oferir un discurs breu en paraules però ampli en contingut polític. Així, Bartumeu va començar la seva al.locució exposant els treballs que ha dut a terme el gabinet socialdemòcrata en el darrer any per millorar la imatge del país internacionalment:

"Avui us puc dir que, en un any, hem fet un pas endavant en la línia que ha anat assenyalant el Partit dels Socialistes Europeus d'ençà de l'inici de la crisi financera internacional. Un pas endavant cap a la transparència de l'activitat financera i cap a la cooperació en la lluita contra el frau". En aquest sentit, Bartumeu va recordar l'aprovació per part del Consell General de la llei que autoritzava l'intercanvi d'informació tributària, prèvia demanda administrativa, la qual va permetre "en només sis mesos" negociar i signar 17 acords bilaterals d'intercanvi d'informació fiscal que, al seu torn, van ser el desencadenant perquè el Principat sortís de la llista grisa dels paradisos fiscals de l'OCDE. Si bé molts diran que no hi havia cap més remei que fer aquest treball, s'ha de recordar que uns han solucionat en menys d'un any els que altres van deixar de la mà de Déu durant anys. I entenem que s'hi ha d'insistir, perquè n'hi ha que tenen una memòria molt curta.

L'allunyament de la llista de les males companyies era un pas cabdal per fer més fàcil l'assoliment d'un nou marc d'associació amb la Unió Europea. Aquest és un projecte llarg, difícil i feixuc, però almenys sembla que se n'estan posant les bases perquè acabi amb un final profitós per al país. Paral.lelament, és obvi que no ens podem oblidar del més important, de com tenim casa nostra. En aquest sentit, Bartumeu va recordar que "els socialdemòcrates andorrans hem arribat a la responsabilitat de governar en l'època de la desregulació, la globalització i l'endeutament. I això condiciona la nostra acció política". Per solucionar aquesta realitat, entre d'altres, s'ha d'aprovar de manera imminent una reforma tributària que acabi amb la dinàmica que els que menys tenen siguin els que més sacrificis hagin de fer. Si volem una societat amb igualtat d'oportunitats, com diu Bartumeu, cal reconstruir un pacte social que permeti a tothom pujar a l'ascensor social.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT