PUBLICITAT

Andorra i el dilema sobre Kosovo

EDITORIAL

L'Assemblea General de les Nacions Unides ha aprovat aquest mes, amb el vot favorable de Sèrbia, una resolució sobre Kosovo que reconeix l'opinió emesa per la Cort Internacional de Justícia (CIJ). Això suposa justament el contrari del que pretenia Belgrad amb la seva proposta inicial enviada a l'ONU, en la qual es condemnava la declaració unilateral d'independència de Kosovo, proclamada el 2008.

La resolució reconeix l'opinió del CIJ i recolza la disposició de la UE per facilitar el diàleg entre Belgrad i Pristina. La finalitat del diàleg és "el desenvolupament de la cooperació, l'adhesió a la UE i la millora de les condicions de vida de la gent", sosté el text.

Anteriorment, al juliol, la Cort Internacional de Justícia va afirmar que Kosovo no va violar el dret internacional quan va declarar la seva independència unilateral de Sèrbia, el 2008. La decisió, no vinculant, va rebutjar la posició de Belgrad, que havia demanat a l'Assemblea General de l'ONU que sol.licités l'opinió consultiva de l'alta instància.

La conclusió va ser recolzada per 10 jutges. Quatre es van oposar. "La declaració d'independència del 17 de febrer de 2008 no viola el dret internacional general, les resolucions del Consell de Seguretat o el marc constitucional", va dir en aquell moment el jutge Owada.

Espanya, que ha estat part d'aquest procés judicial a favor de les posicions de Sèrbia, és un dels cinc països de la UE que no reconeixen Kosovo com a Estat, juntament amb Xipre, Grècia, Eslovàquia i Romania. Espanya considera que la resolució viola la sobirania dels Estats, segons les Nacions Unides. Els Estats Units i els països poderosos de la Unió Europea ja van expressar el seu suport als kosovars, mentre que Espanya, Rússia i Xina es van oposar.

Andorra es troba entre dos aigües. D'una banda la pressió de Madrid, i qui no li interessa gens les adhesions a l'independència, que veu com un factor de desestabilització intern en les relacions entre el Govern central amb Catalunya i Euskadi. A l'altra banda, al nord, París s'ha erigit com un ferm defensor de que Kosovo recorri el seu camí sense tuteles. A ningú se li escapa que la visita fa un mes de l'ambaixadora de Sèrbia a Andorra, Jela Bacovic, tenia com a eix centra convèncer Andorra de la posició Sèrbia en aquest conflicte.

Bartumeu, que participa aquests dies en l'Asssemblea General de les Nacions Unides, s'ha compromés a reconèixer la independència de Kosovo, segons informava ahir l'agència ACN. És una decisió valenta i important, que necessitarà de tota l'habilitat diplomàtica per fer entendre a Espanya la postura andorrana. I és que la independència és un fet que, fins i tot els països més reticents, hauran d'acabar reconeixent. Ens que no ho faci, acabaran aïllats i, més aviat o tard, hauran de seguir el mateix corrent que el grup majoritari internacionalment.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT