PUBLICITAT

Primera proposta realista per als accesos a França

Ahir va tenir lloc la signatura dels documents corresponents a la presentació del projecte de Seguretat dels Accessos Pirinencs enfront del Risc d’Allaus (Sapyra), en el marc del Programa Operacional de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (Poctefa). Bàsicament consisteix en què Andorra aportarà 1,2 milions d’euros al projecte de prevenció d’allaus a les carreteres d’accés a França i s’optara a ajudes europees a través del Poctefa. Les obres tindran un cost global de 4.700.000 euros, dels quals el 65% seran assumits pels fons europeus i la resta es repartirà a parts iguals entre Andorra i França, sempre que la proposta sigui acceptada per la Comissió Europea.
És el primer cop que Andorra participa financerament en un projecte transfronterer, i en aquest cas està prou justificat a causa de les incidències que es repeteixen tots els hiverns i que tants perjudicis provoquen, especialment al Pas de la Casa.
L’actuació contradiu, però, les justificacions que s’havien donat fins ara que argumentaven que s’havia de tenir paciència perquè poques actuacions tenen cabuda per combatre els efectes dels temporals. La instal·lació de barreres d’allaus; de sensors de neu, de densitat i d’humitat, així com uns sistemes de transmissió de dades en temps real permetran reduir «substancialment» el nombre de dies que cal tallar la carretera com a conseqüència d’aquest risc d’allaus, segons va explicar el director d’Ordenament Territorial, Manel Riera.
És necessària la subvenció de la Unió Europea perquè Andorra, però especialment el Govern francès, accedeixin a destinar recursos per pal·liar aquesta problemàtica que cada any ocasiona greus perjudicis als hotels i comerços andorrans, i als mateixos turistes. Només cal recordar algun episodi de persones que van haver de ser rescatades perquè van quedar bloquejades a la carretera.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT