PUBLICITAT

Lluita contra la violència domèstica

  • PER ERADICAR AQUESTA XACRA ES REQUEREIX UN TREBALL CONSTANT
EDITORIAL

Durant el primer semestre d'aquest any la Policia ha registrat un total de 69 denúncies en l'àmbit domèstic, deu casos més que el mateix període de l'any passat. Amb tot, si es diferència per la gravetat de les infraccions, s'ha de tenir en compte que han disminuït els delictes i han augmentat les contravencions penals, que són infraccions menors.

I és que tal com exposem en l'edició d'avui d'EL PERIÒDIC D'ANDORRA, l'increment de les denúncies s'explica, segons consideren des del cos de Policia, perquè la societat cada vegada és més conscient de la importància de denunciar aquests fets. Així, si fins al mes de juny del 2009 es van produir 59 denúncies en l'àmbit domèstic, de les quals 45 van ser per delicte i 14 per contravenció penal, aquest any s'han produït 69 denúncies, de les quals 36 han estat per delicte i 33, per contravenció penal. Pel que fa al tipus de violència, de les denúncies de l'any passat, 32 van ser per violència física, vuit per psíquica i 19 més per la conjunció dels dos tipus. Mentrestant, les d'aquest any han estat 35 per violència física, 25 per psíquica i nou per maltractaments tant físics com psíquics. L'augment de la denúncia del maltractament psíquic pot ser un bon indicador per constatar que efectivament s'està produint una major sensibilització en el sentit que les víctimes de violència de gènere ja prenen consciència que es tracta d'un delicte.

I és que el de la violència domèstica és un problema global i malgrat que afortunadament les xifres de denúncies i maltractaments a Andorra no tenen res a veure ni de lluny a les que es produeixen en altres països, s'ha de treballar per minimitzar aquesta xacra social. En aquest sentit, el Gabinet socialdemòcrata que lidera Jaume Bartumeu ha fet passos importants, com ara la creació de la pionera Secretaria per a la Igualtat i seguint les recomanacions del Consell d'Europa, sembla que ben aviat les víctimes de les amenaces i agressions podran disposar d'una llar refugi o pisos d'acollida provisionals com a mesura de protecció.

No obstant això, entenem que aquesta tasca s'ha de veure completada amb una legislació específica que reglamenti per exemple l'elaboració d'un pla nacional de tractament de la violència contra les dones. En aquest sentit, no tenim cap dubte que entre els 28 consellers generals que avui seuen a la Casa de la Vall no n'hi ha cap que dubti que s'ha de lluitar decididament per eradicar qualsevol tipus de violència contra les dones. Per tant, demanen a la cambra legislativa que almenys s'uneixi davant una qüestió tan cabdal com a la que ens estem referint. Hauria de ser prioritari.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT