PUBLICITAT

Una cooperació que ja és efectiva

  • NO S'HA DE CAURE EN L'ALARMISME DAVANT LA NOVA ETAPA AMB ESPANYA
Editorial

Banca Privada d'Andorra va organitzar dijous a la nit el cicle de conferències sobre Prevenció del blanqueig de capitals, amb un elenc d'il.lustres juristes que disposen d'una àmplia experiència en l'àmbit del blanqueig de diners. Primer de tot s'ha de ressaltar l'esforç de BPA, que per segons any consecutiu reuneix experts de primera categoria en la matèria, i ho ha fa tractant una temàtica gens fàcil d'abordar des d'Andorra, que fin fa molt poc estava situada a la llista negre de paradisos fiscals de l'OCDE.

Una de les conclusions més sucoses que es va poder extreure de les diferents intervencions, va ser el convenciment de Francisco Bañeres, Fiscal responsable de Delictes econòmics del Tribunal Superior de Justícia de catalunya, de que la Hisenda espanyol espera amb ànsia l'entrada en vigor de l'acord d'intercanvi de dades fiscals entre Espanya i Andorra l'any que ve per treure profit o, el que és el mateix, per detectar diners i rapatriar-los cap a Espanya.

A ningú li ha d'estranyar que el fisc espanyol vulgui fer ús d'aquesta eina, que suposa l'acord d'intercanvi, perquè precisament aquesta ha estat l'exigència rebuda per la pressió internacional que, això sí, ha estat molt més imperceptible amb determinades places que continuen actuant com a paradisos fiscals amb diners més que dubtosos. Però no cal caure en l'alarmisme, perquè ja ha quedat clar que l'aixecament del secret bancari serà a la carta, per a casos particulars, i en cap dels casos es podran produir el que s'anomena expedicions de pesca, és a dir un intercanvi massiu de comptes i de noms.

Això ha de permetre a les entitats andorranes continuar amb normalitat en el negoci intern, però alhora, com ja han mostrat el seu interès amb fets, tenen davant un ampli mercat per materialitzar la tant desitjada expansió de la banca a l'exterior i ampliar, d'aquesta manera, les oportunitats de negoci. Ho podran fer des de l'homologació fiscal i en un marc normalitzat dins del mapa internacional.

És cert que els canvis venen més produïts per la imposició que per un ferm convenciment, però a hores d'ara sí sembla que es pot assegurar que la solidesa de la banca andorrana està més que demostrada i que els compromisos adquirits no han d'implicar cap entrebanc.

En l'acte de BPA, atenció especial mereix la intervenció del President de la Sala Penal de l'Audiència Nacional d'Espanya, Javier Gómez Bermúdez, que va inicidir en els casos de corrupció --una xacra massa extensa al país veí--, i una problemàtica que mereix tota la col.laboració d'Andorra, qüestió que ja s'està produint amb freqüència.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT