PUBLICITAT

La nova visió d’una Andorra sense el tabac

Poc ha transcendit de la trobada a París entre els dos coprínceps, però segur que l’actualitat hi va ser present, com la situació de Catalunya. Lógicament, l’interès d’ambdos caps d’Estat és Andorra i si hi ha un assumpte que es transcendent pel futur del Principat, aquest és sense dubte l’encaix futur a la Unió Europea. Macron s’ha definit com un europeista convençut i el seu lideratge per comandar la política comuna de la UE ha de ser beneficiosa per a Andorra.
Precisament, les negociacions que s’estan duent a terme per a l’acord d’associació han provocat un canvi de mentalitat que fa uns anys era del tot inimaginable. I és que ara tothom veu factible una Andorra que pugui sobreviure sense els ingressos milionaris que aporta el tabac. Cada cop són menys les veus que s’alcen espantades pel futur de la pagesia i del sector tabaquer i una majoria veu amb optimisme un país sense la dependència tan gran del tabac, perquè a banda de les exigències de Brussel·les, és evident que les vendes del tabac pateixen una disminució progressiva i que el país ha de ser prou dinàmic i diversificat com per tenir una economia solida sense aquesta excessiva dependència del tabac.
Un altre dels temes que es van abordar ahir durant la reunió del pacte d’Estat amb els agents econòmics i socials ha estat el de període de transitorietat que Andorra ha proposat a Europa que sigui de 20 anys. La UE vol que durant aquest període hi hagi sessions de seguiment, que podria ser cada cinc anys, encara que la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, no va detallar què passarà si Brussel·les es mostra descontenta amb el compliment per part d’Andorra, encara que es digui que això no passarà.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT