PUBLICITAT

En busca del lloguer accessible a la Seu d’Urgell

La bombolla immobiliària està obligant a emigrar a la Seu a molts residents i andorrans que no tenen capacitat per viure de lloguer o de propietat a Andorra.
Així ho constaten les agències del territori alturgellenc que constaten com s’han disparat en els darrers temps els preus de forma paral·lela a l’increment de la demanda, empesa per a aquells que veuen la Seu d’Urgell com una ciutat més econòmica pel que fa als preus dels lloguers o de compra.
Realment l’habitatge és un dels principals problemes de les famílies. Es tracta d’una de les seqüeles de la maleïda crisi econòmica. Durant molts anys s’ha deixat d’invertir en el totxo i no s’han fet noves construccions, s’ha esgotat l’estoc i ara mateix és molt difícil trobar un pis de lloguer i del tot impossible fer-ho a un preu raonable.
Traslladar-se a la Seu és una decisió difícil per tot el que implica de desplaçaments, travessar la duana, col·legis, etcètera. Però les dades són tossudes; segons el CRES quasi el 25% de la població andorrana té dificultats per pagar el preu del lloguer.
Segons els experts, el lloguer ha de ser d’aproximadament el 30% del salari net. El càlcul és molt fàcil: a un salari net de mil euros li correspondria un lloguer de 300 euros, una renda que no existeix en l’actualitat, sense incloure impostos i altres despeses associades a la vivenda. Com que buscar a Sant Julià o a les parròquies altes és també una tasca difícil, la Seu d’Urgell és l’opció d’una ciutat amb bona qualitat de vida i preus més assequibles.
Caldrà veure quins són els efectes de les mesures que ha adoptat el Govern i que han de ser aprovades al Consell General. La Seu ha de ser una opció voluntària però mai un exili forçós d’aquells que menys recursos tenen.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT