PUBLICITAT

L’autònom, una figura essencial per a l’economia

Les associacions empresarials han acollit amb satisfacció l’anunci que va fer dijous el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, pel que fa a les noves cotitzacions que tindran els autònoms quan s’apliqui la modificació de la llei de la CASS.
Durant la sessió del Consell General i durant el debat de la llei de suport als emprenedors, la seva internacionalització i el seu finançament, el ministre demòcrata va avançar que el Govern té ja enllestit un nou sistema de cotització que  permetrà als treballadors per compte propi respirar una mica pel que fa  a les aportacions a la seguretat social, i es basarà en funció de la renda neta o del volum de negoci de l’empresa.
Actualment la cotització és de 450 euros, que correspon al 22% del sou mitjà a Andorra: 2.000 euros. Aquesta és la xifra de punt de partida d’una forquilla on l’Executiu ha previst cotitzacions molt favorables amb l’objectiu d’afavorir l’emprenedoria, un concepte del qual se’n parla molt.
D’aquesta manera els autònoms que actualment paguen 450 euros passaran a una quota de 113. I en altres casos n’hi haurà que només hauran de satisfer la part que correspon a la cobertura sanitària. Si realment es vol facilitar aquest model laboral que està demostrat que crea llocs de treball en els moments més difícils, cal superar l’etapa de les paraules amb fets. Andorra basa la seva fortalesa industrial en empreses petites i en aquells que s’aventuren a tenir el seu propi negoci: professionals liberals, titulars d’una explotació agrícola o ramadera o d’un comerç.
Promoure nous autònoms i ajudar als que ja ho són és una obligació de les administracions, i per tant cal posar les coses fàcils i que contribueixin de forma proporcional i justa en funció dels seus ingressos.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT