PUBLICITAT

L’informe sobre l’FMI; massa genèric, poques concrecions

Avui desvelem el contingut de l’informe que un expert espanyol ha elaborat per encàrrec del ministre de Finances, Jordi Cinca, en relació a la possibilitat cada cop més real de l’ingrés d’Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI). Fins ara el gran debat que s’ha produït a nivell nacional ha estat sobre el cost que suposarà aquesta adhesió per a un país com Andorra, que té un pressupost molt petit.
Què ningú esperi molta concreció en el document de 43 pàgines que signa David Vergara, exsecretari d’Estat d’Economia en el Govern de Zapatero i amb una àmplia i valuosa trajectòria en la qual hi destaca haver treballat precisament a l’FMI, organisme que coneix prou bé.
L’informe, que està en mans del ministre de Finances, fa un repàs als avantatge que suposa tenir un salvavides com l’FMI en cas d’estrès de l’economia, encara que en cap supòsit s’ha de veure l’organisme internacional com un substitut d’un tercer pagador o d’un banc central.
Cinca va informar els consellers de la Comissió Legislativa de Finances del fitxatge de Vergara com a assessor quan l’informe ja estava redactat, doncs està signat amb la data del mes de juny.
L’ingrés a l’FMI ocuparà ben segur el debat passades les vacances d’estiu, ja que l’Executiu demòcrata aspira que l’adhesió es pugui produir l’any que ve, probablement ja amb un altre govern. L’Executiu té l’aval dels bancs, i defensa com un els punts forts de pertànyer a l’FMI que permetrà no només obrir la imatge de transparència davant la vigilància d’aquest organisme, sinó sobretot comptar amb un organisme que permetrà obtenir préstecs si el país ho necessita, un fet que ara en no tenir un banc central és quasi impossible. L’informe, però, és massa genèric i el Govern haurà de disposar d’altres instruments abans de prendre una decisió tan important.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT