PUBLICITAT

Les reclamacions dels col·lectius professionals

El col·lectiu d’infermers reclama més personal, millores salarials i mesures de conciliació familiar. Així ho van transmetre ahir els professionals al Ministeri de Salut, en una reunió en la qual el Govern es va comprometre a analitzar totes les demandes i donar-los una resposta com a molt tard el mes d’octubre. Entre les reclamacions concretes hi ha la de poder-se prejubilar als 60 anys, com passa amb els professors, o la de disposar de mesures de conciliació laboral i familiar com ara l’ampliació de la baixa per maternitat de cinc a sis mesos. 


Reclamacions legítimes però que no són exclusives d’aquest col·lectiu. Com no és d’estranyar, tots els professionals lluiten per tenir unes millors condicions laborals. La negociació de la Llei d’Educació i, per tant, de les condicions laborals dels professors ha obert la porta a la resta de col·lectius a demanar, com a mínim, el mateix tracte pel que fa a la jubilació, ja que mentre per uns es planteja la retirada laboral més enllà dels 65, pels altres serà possible fer-ho abans. 


En tot cas, es tracta d’una mala estratègia com a societat. Temes com la jubilació o la conciliació familiar no haurien de ser exclusius d’un col·lectiu, sinó una aposta de país. Si el que es busca és un model econòmic i laboral que fomenti la conciliació i doni les mateixes oportunitats a les dones, cal apostar fort per unes lleis laborals que ho potenciïn. Així mateix, cal definir i agafar la iniciativa amb la problemàtica de les pensions per saber si finalment s’acabarà apujant l’edat de jubilació, quin impacte tindrà i si serà per a tots els oficis o n’hi haurà que quedaran exclosos i perquè. I aquestes decisions reclamen d’una reflexió conjunta i profunda, que no pot passar per promeses a col·lectius individuals que acabarà generant diferències i discriminacions entre els propis treballadors. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT