PUBLICITAT

Estadístiques irreals sobre un problema real

El Departament d’Estadística ha fet públic el resultat de l’anàlisi sobre el preu dels immobles de lloguer i de compravenda a Andorra. Segons aquest, el preu mitjà del lloguer oscil·la entre 540 i 587 euros. Ara bé, l’estadística no distingeix ni per nombre de metres quadrats, ni per prestacions, ni per parròquia. És a dir, que dins d’aquests menys de 600 euros s’hi inclou des d’un estudi al Pas de la Casa a un pis al centre d’Andorra la Vella. La quantitat d’immobles amb característiques diferents que es poden trobar i els llocs on poden estar ubicats són tan diversos i varien tant en preu que la mitjana global del país manca de significat valuós.

Cal dir, que les dades són una primera estimació i, per tant, caldrà afinar-les i ampliar-les. Malgrat això, la majoria de la població es posarà les mans el cap quan llegeixi que la mitjana del preu del lloguer estar per sota dels 600 euros, ja que per arribar a aquest resultat significa que hi ha pisos que estan per sobre d’aquest preu, però també molts d’altres que haurien d’estar per sota. Fent una cerca ràpida a algunes de les pàgines webs principals per trobar habitatge es veu de seguida que les xifres no s’adeqüen amb la realitat. Amb el filtre de 0 a 600 euros, el nombre de pisos disponibles es poden comptar amb els dits de les mans i sempre estan ubicats fora de les parròquies centrals.

És evident que cal ser més exhaustius i precisos amb les estadístiques si el que es vol realment és fer una radiografia de la situació del país. El principal problema està clar que rau en les parròquies centrals, pel que cal fer un estudi precís dels preus dels habitatges a Andorra la Vella i a Escaldes-Engordany. Però també, tenint en compte que Andorra és un país de neu, cal posar el focus als pisos disponibles a parròquies altes que puguin acollir els temporers sense que aquests perdin l’interès per venir al Principat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT