PUBLICITAT

Desembre comença amb preocupació al Pas de la Casa

El Pas de la Casa espera, cada any, l’hivern amb candeletes. El model econòmic basat en una forta estacionalitat no és el millor però, demoment, és el que hi ha i tot i que sobretot pels veïns del sud de França la vila Encampadana és un centre d’abastiment a considerar durant tot l’any, el número de francesos adeptes a aquest enclavament fronterer creix sensiblement. A tots els problemes sociogeogràfics que el Pas de la Casa té, aquesta temporada s’afegeix a la tragèdia de l’escassetat de lloguers per als temporers, la preocupació per les protestes a França que obstaculitza el trajecte per carretera fins a Andorra. 


Aquest passat cap de setmana ha estat el tercer de fila que els Armilles Grogues han afectat o bloquejat les vies d’accés al Principat des de França. A banda de les afectacions reals al trànsit que se segueixen mantenint, com la dels esquiadors que van trigar quatre hores a realitzar el trajecte des de Tolosa al Pas de la Casa, la por als talls és el que més està repercutint en els comerciants. 


Molta gent que habitualment visita la població des del sud de França ja no s’atreveix a accedir-hi per por a haver de fer cues o trobar-se bloquejat en un tall de carretera. Les botigues del Pas ja estan notant els efectes i no encaren el desembre amb massa optimisme després de l’anunci dels Armilles Grogues que no aturaran les protestes. 


És clar que tothom té dret a protestar i que s’ha de protegir la sobirania dels Estats però, davant l’amenaça d’afectacions en el pal de paller de l’estructura econòmica del Pas de la Casa, les respostes del ministre Portaveu, Jordi Cinca, a una possible mediació del Govern davant la situació de la població encampadana resulten vagues perquè romandre «expectants» no ajudarà a solucionar els problemes que ja estan afectant els comerciants del Pas i que, tot sembla indicar, s’allargaran. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT