PUBLICITAT

Modificacions a favor dels infants

El Govern va anunciar ahir un canvi de model d’atenció a la infància amb modificacions importants al centre de menors la Gavernera. La idea principal rau en el model d’atenció centrat més en la persona apostant per espais comunitaris. En concret, la proposta aposta per traslladar vuit infants del centre en pisos de lloguer perquè puguin gaudir d’un «entorn normalitzat», el més semblant possible al de la resta de menors. Obviament els infants seguiran tutelats pels professionals del centre, però la iniciativa els permetrà sentir-se més lliures i integrats. 

Més enllà d’aquest punt, la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, va presentar ahir altres eixos sobre els quals es fonamenta el nou model: intensificar el treball per evitar les retirades de custòdia; treballar més amb el nucli familiar i l’infant perquè el retorn pugui fer-se el més aviat possible si no es pot evitar la retirada de la custòdia; involucrar més les famílies en el dia a dia dels menors; i desenvolupar els entorns comunitaris a través del trasllat als pisos. 

Cal celebrar la feina feta pel Ministeri d’Afers Socials amb el canvi de model que es vol implementar. No es pot oblidar, malgrat això, que fa dies que la Gavernera es veu immersa en titulars per queixes i fins i tot denuncies dels pares dels infants. També el SEP fa poc va fer pública la seva opinió sobre el centre afirmant que calia destinar-hi més recursos. Fenoll va negar ahir aquesta mancança i va assegurar que les ràtios de monitors per infants són les correctes, desmentint així que el centre estigui col·lapsat. No es pot deixar de banda el fet que es tracta de famílies en situacions complicades i complexes i que els menors són vulnerables. Per això, sovint els titulars tampoc els ajuden, però és clar que si hi ha dubtes del servei que s’està oferint, per petit que sigui, cal estar atents i dotar l’espai des recursos necessaris. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT