PUBLICITAT

Més activitat física i menys calories

La darrera Enquesta Nutricional d’Andorra presentada ahir mostra una millora en els hàbits alimentaris de la població i percentatges sobre obesitat més baixos que els països veïns. Cal remarcar que feia 13 anys que no es realitzava un estudi similar i que, en aquest període, s’ha notat un canvi de la ciutadania vers la seva nutrició no tant a nivell «qualitatiu» com sí «quantitatiu», en el sentit de reduir la ingesta calòrica en els àpats. Un altre punt a destacar és que s’ha determinat que la gent actualment fa més activitat física, notant un augment especialment entre els homes. Pel que fa a les dades d’obesitat, les dades marquen que un 13% dels homes ho són, un percentatge que arriba al 14,4% en el cas de les dones, «una de les més baixes d’Europa» segons va remarcar ahir el doctor Lluís Serra, principal cara visible de l’enquesta. Tot plegat permet concloure que el Principat és dels pocs països en què l’obesitat no està incrementant. 


És evident que portar una adequada alimentació té un afecte directe en la nostra salut i, de retruc, en una rebaixa dels serveis que ofereix la CASS. Amb tot, encara hi ha punts a millorar com ara augmentar el consum de fruita i verdura, de cereals integrals, dels aliments amb fibra i de peix. I en canvi, cal disminuir el consum de carn, embotits i brioixeria. Important és, també, anar amb compte amb els consells llegits a internet. 


D’altra banda, i per tal de poder dur un seguiment acurat i precís dels hàbits de la població, és necessari que les enquestes siguin més seguides, públiques i fàcilment accessibles. Amb el resultat, queda clar que des del 2005 fins ara hi ha hagut un canvi en la mentalitat de la població que no havia quedat reflectida en cap estudi. És bo que el país comenci a disposar de dades actualitzades i fidedignes per conèixer el dia a dia dels ciutadans. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT