PUBLICITAT

Un canvi de paradigma en el tabac que és inevitable

El Govern prohibirà la publicitat de tabac en diferents àmbits, com ara la via pública o la que es produeix de forma explítica en molts establiments comercials del Principat. Aquesta és una de les mesures que preveu el conveni de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) al qual s’ha adherit el país, que també inclou altres iniciatives com ara que els paquets de tabac incloguin més missatges sobre els efectes nocius d’aquest producte i una intensificació de la lluita contra el contraban, que en els últims mesos ha estat en primera plana d’actualitat. Per exemple, el conveni indica que s’exigirà que els productes indiquin que la seva venda està autoritzada a Andorra i reclama un sistema de traçabilitat del producte per combatre el comerç il·lícit de cigarretes.

Les mesures són un pas més en un canvi de paradigma al voltant del tabac, que és el principal eix al voltant del qual gira l’agricultura d’aquest país. L’acord d’associació amb la UE ja preveu un període de transitorietat de 30 anys abans d’abolir l’excepcionalitat duanera i a la resta de països de l’entorn, els Govern han fet de la lluita contra el tabaquisme una de les principals accions en matèria de prevenció i de salut. França ha aprovat en els últims anys mesures per combatre el tabaquisme i, per exemple, ha instaurat el paquet neutre, sense publicitat de les marques, i amb imatges colpidores sobre els efectes del tabac.

A Catalunya, per exemple, la Generalitat contempla restringir encara més els espais on es poden fumar per protegir els fumadors passius. La tendència és que en els països occidentals és anar reduint el consum de tabac. Els governs i la societat cada cop en són més conscients i aquesta inèrcia no passarà de llarg per Andorra. Ara bé, també és necessari que des de les institucions públiques es faci un acompanyament al sector concernit, com també es fa en altres països, per tal de trobar noves fonts d’ingressos i mantenir la cohesió social i econòmica.

PUBLICITAT
PUBLICITAT