PUBLICITAT

Enmig de previsions pessimistes, el turisme tanca un Nadal positiu

Les vacances de Nadal es van tancar ahir amb uns bons números per part del sector hoteler i de les pistes d’esquí. Els establiments han registrat un bon nivell de reserves mentre que els dominis esquiables han registrat una forta afluència d’esquiadors, afavorits per les nevades del desembre i l’òptima qualitat de la neu. Un bon indicador que aquestes festes han sigut positives per al sector turístic és l’entrada de 235.000 vehicles des del passat 23 de desembre, la millor dada des que s’elabora un registre. 

Ara bé, l’assignatura pendent segueix sent el comerç, que com ja auguren les previsions, té dificultats per aconseguir un ritme de vendes prou substancial. És el sector més exposat a una reducció de les vendes, ja que els visitants prioritzen lògicament l’allotjament i els forfets a les pistes. El perfil  mitjà de visitant al Principat permet pagar-se l’estada i gaudir de l’esport a la muntanya, però deixa en un segon pla les vendes, tenint en compte el pressupost de què gaudeix. Potser la crisi d’aquest model no es produeix només a Andorra, sinó a altres països, ja que els visitants cada cop valoren més la qualitat de l’estada que poden fer i gaudir d’altres trets característics com l’oci i la cultura, en detriment de les compres. 

En tot cas, davant de les previsions que auguren a un estancament de l’economia a diferents països i davant de la forta competència que hi ha cada cop més a nivell turístic, les dades d’aquest Nadal són més que positives per a un sector que necessita agafar aire. Tot i això, també convé plantejar-se quina evolució ha de tenir el model actual, basat en una forta entrada de vehicles, amb els perjudicis que això pot comportar a nivell mediambiental. Evidentment no es podrà canviar d’un dia per l’altre, però és un repte que cal tenir sobre la taula de cara al futur més immediat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT