PUBLICITAT

François Hollande, el canvi

PER ANTONIO CASADO
PERIODISTA

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

En una Europa governada majoritàriament per la dreta (només un 5 per cent dels europeus tenen ara com ara governs d'esquerra) s'ha anat obrint pas la por que les polítiques de retallades generin malestar social i posin en perill els serveis públics bàsics, com la sanitat i l'educació. Això també val per a Espanya, naturalment, on fins i tot el Govern del PP no té altre remei que saludar l'avanç de les propostes de Hollande com a conseqüència de la seva victòria en la segona volta de les eleccions presidencials franceses.

Aquestes mesures es condensen en dues línies d'actuació sobre l'economia europea. Una, flexibilitzar el calendari fiscal impost a països que, com Espanya, corren el risc d'ofegar-se abans d'arribar al desitjable sanejament del seu sistema productiu. I una altra, prendre mesures reactivadores de l'economia que impulsin el creixement i, per tant, la creació d'ocupació.

Encara que aquí, entre nosaltres, a molts no els agradi sentir-ho, les propostes de Hollande que ara s'obren pas a França, i a Europa, són les mateixes que ve formulant el líder del PSOE, Pérez Rubalcaba, ja des de la campanya electoral del passat 20 de novembre. Un discurs que exigeix ??la modificació del full de ruta fixada per la Unió Europea per sortir de la crisi econòmica, al dictat del tàndem Merkel-Sarkozy en nom del rigor fiscal, que va camí de convertir-se en el rigor mortis del Vell Continent .

L'aplicació d'aquest discurs a la dura realitat europea, el de la flexibilitat del calendari i les mesures reactivadores, és el que al meu entendre convé aquí i ara a Espanya perquè l'altre, el del rigor fiscal tant sí, tendeix a crear malestar social i no està tècnicament clar que pugui conduir al sanejament en un escenari de recessió econòmica com l'actual. És evident que el triomf d'Hollande a França anuncia la reprovació de l'actual pacte fiscal franco-germànic. I sense el pilar francès, durarà molt poc el discurs de l'austeritat sigui com sigui i no combinada amb creixement.

Abans que a França, els llums d'alarma ja s'havien encès a Holanda i al Regne Unit: les retallades per les retallades només generen malestar i desafecció al sistema democràtic, donant ales als grups d'extrema dreta. S'ha vist també en les eleccions franceses (sobretot en la primera volta) i gregues de diumenge passat, com ja va passar en la crisi econòmica dels anys trenta del segle passat, quan es va desplomar el prestigi de la Democràcia i van brollar «cabdills» per tot arreu.

En resum, que el triomf d'Hollande a França és una bona notícia per a Espanya perquè modificarà la política econòmica de la UE i al nostre país li va bé que li afluixin la soga que té lligada al coll. La estrenyen en nom de l'equilibri fiscal. Li van a afluixar en nom del creixement i del benestar dels ciutadans. Així sigui.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT