PUBLICITAT

Jaon Albert Farré: «Suau, fàcil de beure i agradable al paladar: ¡Torb!»

PER ANDRÉS LUENGO
Periodic
Farré, ahir a la plaça del Poble, a punt per presentar la criatura en societat. Foto: ÀLEX LARA

VITICULTOR. I gerent de Borda Sabaté, que ahir va presentar Torb, el primer negre del celler lauredià. I atenció: ¡s'acosta el primer escumós!

–Borda Sabaté s'estrena en el procel·lós món del vi negre. ¿Per què ha costat tant?

–La vinya era molt jove, havia de madurar, i no volíem córrer.

–¿Quines varietats incorpora, el Torb?

–Un ensamblatge de cornalen amb merlot, syrah i mencia.

–¿Què té de diferent?

–L'alçada li confereix una frescor que no tenen altres vins: els nostres són suaus, fàcils de beure i agradables al paladar.

–La vinya, entre els 1.100 i els 1.200 metres: ¿li va la marxa, al raïm?

–Els contrastos de temperatura fan que maduri més lentament, i aquestes setmanes extra permeten que la planta absorbeixi qualitats orgàniques que li donen al nostre vi el caràcter que el distingeix.

–¿Quantes ampolles comercialitzaran?

–Un miler. De 50 centilitres.

–¿I on el podrem trobar?

–Als mateixos establiments que han confiat en el nostre blanc, l'Escol: Pyrénées, Marquet, La Manduca, River, Sant Eloi, Cava Benito...

–¿Per quant ens pot sortir, la broma?

–El preu serà de 39 euros.

–No és precisament apte per a totes les butxaques.

–Amb la nostra producció, és el que ha de ser perquè surtin els números.

–El torb és salvatge i agressiu; literari i potencialment mortal. Arriscat.

–El que distingeix els vins d'alçada és la mineralitat. El torb és un element natural, una exhibició d'energia de la muntanya, i per això l'hem identificat amb el nostre vi.

–L'Estol, ¿el continuen produint?

–I tant. A principis del 2013 en treurem la nova collita. Cada dia té més adeptes. Com esperem que li passi al seu nou germà: l'Estol Brut. El nostre primer escumós.

–¡Vaja, un cava andorrà! ¿Arribaran a temps per la campanya de Nadal?

–Tot just ahir en vam fer el primer tast; per Nadal seria molt just, però no trigarem gaire més a ser al carrer.

–El pròxim repte, ¿un rosat?

–De moment, amb l'Escol blanc, l'escumós i el Torb en tenim prou.

–El tetra brik, ¿és una heretgia?

–En vins de gamma alta, com els nostres, sí. Com el tap de plàstic, que no té les qualitats del suro.

–El calimotxo, ¿un sacrilegi?

–Depèn del vi i de la circumstància.

–Quan llegim a l'etiqueta: «Conté sulfits»... ¿Convé que desconfiem?

–És un conservant que ben dosificat garanteix que el vi t'arriba en perfectes condicions.

–¿Són els únics del país que miren al cel perquè no nevi?

–Per nosaltres és bo, que nevi en aquesta època, perquè la vinya està en repòs i la neu aporta a la terra unes condicions d'aigua que li van molt bé. Que nevi, que nevi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT