PUBLICITAT

MARTA ALBERCH Directora d'Unicef Andorra

MARTA ALBERCH «La societat té present que no tot està bé»

La directora d'Unicef Andorra, Marta Alberch.
La directora d'Unicef Andorra, Marta Alberch.
Per aquest 2015, Unicef d’Andorra es proposa ampliar la informació de l’Observatori sobre els infants i treballar en la participació social dels més petits.
 
–Quan sorgeix Unicef Andorra?
–Al 1994. Tot va sorgir a partir d’un grup de persones encapçalades per Manela Mora, la fundadora, que venien targetes de Nadal. En un principi, les anaven a buscar a Barcelona i les pujaven a Andorra segons les comandes que tenien. I un cop el Principat ja va tenir la Constitució i va passar a formar part de Nacions Unides, es va establir el comitè.
 
–Perquè aquestes targetes?
–Era com un acte de recaptació. Fins fa un parell d’anys, Unicef encara ha estat venent targetes de Nadal amb paper, les típiques nadales, i també joguines i altres productes. I això era  una de les línies de recaptació que teníem. El que es podia treure d’aquestes recaptacions, es destinava als diferents projectes d’Unicef. Fins fa poc, aquestes targetes eren una de les principals entrades de donatius importants per Unicef.
 
–Quins objectius persegueix Unicef?
–En general, millorar la vida dels infants i les seves famílies. Perquè és difícil millorar les condicions de la infància si no millores també tot el que els envolta.
 
–Com s’intenta millorar les condicions dels infants?
–A través de diverses prioritats. Com millorar l’educació, la supervivència infantil i la protecció dels infants davant de qualsevol tipus d’abús o explotació. També hi ha una línia dedicada al VIH i la SIDA, perquè sempre s’havia investigat molt i s’havia treballat aquest problema amb els adults, però no es tractava com afecten aquestes malalties als infants. Una altra línia de treball són les emergències, quan hi ha qualsevol tipus d’emergència, Unicef està allà i s’hi queda quan l’emergència passa a ser un programa regular. També fem la promoció de polítiques a favor dels infants. Així doncs, treballem per garantir els drets dels infants.
 
–La societat coneix la desatenció vers els drets dels infants? 
–Jo crec que la gent és conscient que hi ha famílies amb certs problemes, però no se si es veu tant com una qüestió de drets. En ocasions, la qüestió de drets ens queda com molt llunyana. Si parles de que els nens no poden anar a l’escola o no tenen aigua potable, sembla que s’entén millor. Però la gent té present que no tot està bé. 
 
–Quines accions s’haurien d’emprendre per millorar la situació dels infants?
–A nivell general, el que s’ha de fer és –una de les coses que Unicef sempre demana– que hi hagi pressupostos que pensin en la infància. És important que els respectius governs ho tinguin present. I també que es tinguin molts indicadors sobre quina és la situació de la infància. Per fer projectes o polítiques de qualitat, primer s’han de poder quantificar. Si quantifiques a quans nens els hi pot afectar, pots elaborar plans i polítiques adequades a les seves necessitats.
 
–A Andorra també?
–Sí, aquí cal que fem aquest anàlisi. Això ajuda a que puguem cobrir les necessitats dels nens. Després però, cada país haurà de fer una campanya per millorar la qualitat de l’educació, un altre per protegir-los contra la violència... Però en general, és important que en les administracions i institucions hi hagin recursos dedicats a la infància i és tingui informació sobre el tema.
 
–Quines campanyes s’haurien de fer al Principat?
–Encara estem recopilant informació, però jo crec que la situació a Andorra és bona. Esperem resultats bons. També és veritat que sempre es pot millorar. Aquí potser s’hauria de treballar el tema de la participació dels infants. Per exemple, quan es construeix un parc infantil, no es demana l’opiniò als nens, que són qui els utilitzaran, sinó que es pregunta als adults. Des d’Unicef és un aspecte que demanarem que s’hi pari atenció i s’hi treballi per millorar. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT