PUBLICITAT

Santi Sánchez President de l'Associació de Fallaires d'Andorra la Vella

SANTI SÁNCHEZ: «Passi el que passi hem de seguir el nostre camí»

Santi Sánchez, President de l'Associació de Fallaires d'Andorra la Vella
Santi Sánchez, President de l'Associació de Fallaires d'Andorra la Vella
Independentment del veredicte final, l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella se sent guanyadora. Entre el 30 de novembre i el 4 de desembre se celebra a la capital de Namibia (Windhoek) la convenció on la Unesco ha de decidir si la candidatura de les Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus ampliarà la seva llista de patrimoni immaterial. Santi Sánchez és el cap visible de l’associació des d’aquest any i, de forma oficial, el fallaire major d’Andorra la Vella des del passat 23 de juny. Espera amb il·lusió el desenllaç final i la decisió de la Unesco però, per sobre de tot, està el mantenir la tradició, el poder donar continuïtat al seu art cada 24 de juny i deixa ben clar que, passi el que passi, la cel·lebració està garantida.
 
–Com va sorgir la idea de presentar la candidatura a la Unesco?
–Aquesta il·lusió d’aspirar a ser declarats patrimoni immaterial de la humanitat va néixer ja al 2008. Des de llavors es parlava amb diferents pobles del Pirineu i anàvem recollint opinions i informació i el fet de ser inclosos en el catàleg de festes del Govern, com a patrimoni, al 2010 i un cop ens vam constituir al 2013 com a associació ja va ser l’empenta definitiva per intentar-ho. La proposta la integren 63 pobles: 34 francesos, 17 catalans, 9 aragonesos i 3 andorrans –Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany–.
 
–S’apropa el dia decisiu, el de l’aval.
–Amb la feina que hem de fer i que estem fent durant aquestes darreres setmanes, no tenim gaire temps per estar nerviosos. Estem preparant els actes dels dies 2 i 3 i, sigui quina sigui la resolució, ja et dic que hi haurà festa grossa. Nosaltres, arribant fins aquí, ja ens sentim guanyadors. Amb aquesta tradició, el fet d’haver fet aquests passos amb tots els fallaires dels Pirineus ja és un fet prou important com per celebrar-ho. La festa la farem igual i si la resolució és positiva tindrem un punt extra, evidentment, i hi haurà alguna sorpresa de darrera hora.

–Què tenen preparat?
–El dia 2 farem una festa de marcada tradició cultural i popular. Volem estar acompanyats de moltes associacions cultural i que participin en les activitats programades per la gent. El dia 3 ens reunirem a Andorra els pobles que han participat en la candidatura, en la que serà la 7ena Trobada de fallaires, i que acabarà a la nit amb un espectacle d’Els Comediants. 
 
–La Unesco va emetre un informe positiu de la seva candidatura.
–Nosaltres som prudents i ens toca ser-ho. Sí que és cert que l’informe és molt positiu i concreta cinc requisits que hem complert, molt importants en aquest tipus de candidatura. A més, han inclòs dues esmenes, dos felicitacions que es fan poc –per la forma amb què s’ha lliurat el dossier– i, l’altra, per l’alta participació de la comunitat fallaire. Això ens fa ser positius i ens dóna un punt més de motivació, però fins que el dia 2 no dictamini el Comitè de la Unesco, nosaltres mantenim la prudència. 
 
–Si la resposta és negativa?
–Des que vam lliurar la candidatura sabem que pot existir aquesta possibilitat. Als actes de la casa de la Vall, aquest juny passat, vaig voler fer una reflexió al voltant de la possibilitat d’entrar o no en la llista de patrimoni immaterial de la Unesco. Hem de tenir molt clar que, sigui quina sigui la resolució, nosaltres hem de seguir el mateix camí. Portem des del 2013 treballant molt perquè la nostra feina tiri endavant, que cada dia sigui més reconeguda i amb la inclusió dins del catàleg de festes del patrimoni de Govern i ser declarats pel comú d’Andorra la Vella com a entitat d’interès públic ens demostra que estem en un moment molt dolç. No es pot negar que seria un gran reconeixement, però hem de ser realistes.
 
–El més important és donar continuïtat a la seva feina.
–Absolutament. I una resolució no ens ha d’apartar del camí. Durant l’any participem en diferents projectes –difusió de la feina a nivell de fires i altres cosetes que surten–, però tot gira al voltant de garantir la permanència de la festa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT