PUBLICITAT

CÈLIA VENDRELL Candidata a cònsol major

CÈLIA VENDRELL «Espero que la crisi de l’aigua acabi penalitzant a Marín»

La candidata de PS+I a Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell.
La candidata de PS+I a Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell.
La candidata del Partit Socialdemòcrata sap que ha arribat la seva hora, el seu moment. Després d’una tasca de quatre anys d’oposició on «podria haver estat més dura», afronta a l’oportunitat d’agafar la poltrona d’Escaldes-Engordany amb una experiència positiva en l’esfera política recollida durant aquesta passada legislatura. És conscient que és la rival a batre per la candidata favorita –una rivalitat que ja es va viure a les urnes al 2011– i vol jugar les seves cartes en aquesta campanya. I assegura voler jugar-les bé i saber com fer-ho. / Per IVÁN ÁLVAREZ
 
–S’espera una campanya bicèfala.
–Serà dura, sí. Jo he agafat més seguretat en aquests quatre anys i conec més a la meva principal contrincant. És evident que, en haver estat a l’oposició, sembla més marcat aquest duel. No coneixia gaire a la Trini ni al Marc abans de les eleccions del 2011 i recordo que els primers enfrontaments van sorgir arrel del tema Vivand. Intentaré moure la campanya cap al meus sectors i la crisi de l’aigua, l’aigua termal i la vall del Madriu seran punts calents. Són temes essencials per Escaldes.
 
–Una oposició especialment bel·ligerant la seva.
–No tinc aquesta sensació. És més, crec que hi ha hagut moments on he estat massa tova i podia haver estat més dura amb la majoria. Sincerament, penso que és relativament fàcil treballar amb mi tot i que la majoria m’acusa moltes vegades de no fer oposició positiva. Potser és perquè els critico i encara tenen sort que treballo i tinc el meu temps limitat, sinó ja et puc assegurar que apretaria més.
 
–La crisi de l’aigua serà un tema d’atac frontal.
–A l’any 1999, al primer reglament d’aigues d’Andorra, ja vaig avisar que la gestió de Capesa no estava bé. Llavors ja vaig demanar que hi hauria d’haver un enginyer en plantilla i parlem de fa gairebé 15 anys! L’afer del 21 de juliol i tot el que va passar després es va gestionar de la pitjor manera i es podia haver evitat. La nostra idea és que el comú d’Escaldes sigui l’accionista majoritari de Capesa, que tingui el 51% de les accions. Això no vol dir, com diuen alguns, que el comú compri Capesa, perquè l’empresa seguirà i mantindrà l’essència i l’esperit pel qual es va formar. Vol dir que el poble s’impliqui en la gestió de l’aigua. La gestió de l’aigua és la mateixa des de fa 16 anys i entenc que hem d’evolucionar. A Escaldes, la xarxa s’ha fet gran i a nivell de tractament i captació s’ha estancat i no ha mantingut aquest creixement. No té sentit tenir una sola captació per a gairebé 14.500 habitants. 
 
–Aquest afer pot penalitzar Trini Marín el dia 13?
–Fins el punt de perdre les eleccions? Espero que sí. A veure, tot depèn de la ciutadania, però tant de bo. 
 
–Un altre tema és l’aigua termal.
–A la campanya de 2011 ja portàvem al programa la potencialitat de l’aigua termal. Tenim un fet diferenciador amb la resta de parròquies i la tenim amagada. El Roc del Metge ningú el veu, la gent no sap ni perquè Caldea té aquest nom, perquè ens diem Escaldes? Tot això és per alguna cosa i hi ha un desconeixement espectacular i no pot ser. És, curiosament, una part de la parròquia on el turista no puja i aquesta és una manera d’oferir un atractiu; oferir unes bases per potenciar l’aigua termal com fan a altres indrets. 
 
–Amb el tema de Vivand també han estat crítics.
–Tot i que se’ns ha acusat de no voler Vivand, no és cert. Dintre del partit tenim gent pro-vivand i gent que no creu en el projecte, que no el vol de cap de les maneres i que volen que els cotxes tornin a passar per l’Avinguda Carlemany. Jo defensaré sempre Vivand, però vull ser objectiva. DA no el portava al programa i va ser una imposició d’ells. No hi va haver cap diàleg fluid entre la gent i els cònsols i molts electors de DA es van sentir traïts. La gestió de Vivand l’entenem amb un paper principal de l’associació de comerciants. A més, nosaltres volem impulsar una associació de comerciants d’Escaldes-Engordany, no de Vivand i travesseres com ells l’han anomenat. 
 
–Escaldes té coses molt bones i entenc que les volen potenciar.
–No venim a inventar la sopa d’all. Les coses ja s’han inventat  i les volem agafar i millorar-les. Escaldes té aigua termal, potenciem-la, camins de muntanya, una associació de comerciants i moltes coses més. 
 
–Vall del Madriu, un punt fort del seu programa.
–A Escaldes no es creu en la Vall del Madriu i és molt trist tenint el 87% de l’espai. Em dol perquè hi ha una falta de valentia i ningú sap què fer. És un bé cultural i no entenc com és que el ministeri de cultura no hi és dins de la comissió de gestió. És un be que tenen privats dins del territori, com és que aquests privats no hi són a dins de la comissió de gestió? En aquesta comissió hi ha d’haver la gent que gestiona la vall i no els quatre cònsols de forma unilateral que, a més, tots tenen el mateix pes representatiu i no és just. 
La idea és refer el pla de gestió i després decidir què volem per la vall i quin tipus de turisme volem: un parc natural o un parc cultural?
 
–L’ombra de Toni Martí segueix sent allargada?
–Cada cop menys, però sí que ho és. Recordo que al 2011 vaig dir que si la gent votava a la Trini pensant que votaven a Toni Martí s’equivocaven. Ho mantinc. I, en el fons, penso que molta gent votarà a DA pensant que vota a l’actual cap de Govern. La gent pel carrer encara em diu que la Trini està dirigida pel Toni Martí. Jo no sé si és veritat o mentida això, però la gent ho diu. I gent que estigui molesta amb Martí, no votarà a la Trini. Segur.
 
–Per què Cèlia Vendrell ha de ser la propera cònsol major?
–Perquè jo hi crec en aquestes coses, en potenciar tot allò tant bo que té Escaldes: comerços, vall de Madriu, aigua potable, aigua termal i poder captivar al turista. Nosaltres ho podem fer. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT