PUBLICITAT

ALBERT ESTEVE Candidat a cònsol major

ALBERT ESTEVE «Presentem una visió a llarg termini amb accions de futur»

El candidat a cònsol major a la Massana de Demòcrates per Andorra, Albert Esteve.
El candidat a cònsol major a la Massana de Demòcrates per Andorra, Albert Esteve.
Després d’estar al capdavant del Ministeri de Cultura, Albert Esteve es presenta com a candidat a cònsol major a la Massana recolzat pel partit de Demòcrates per Andorra (DA).
 
–Per què ha decidit presentar-se a la Massana?
–En primer lloc, una mica per responsabilitat. Crec que Demòcrates per Andorra és un projecte que està considerat a nivell de tot el país i la Massana es mereixia tenir l’opció de poder participar en tot aquest projecte.
 
–Què pot aportar de nou a la parròquia DA?
–Nosaltres volem intentar aportar una visió a més llarg termini, les decisions polítiques que promovem avui tenen conseqüència molt més enllà d’aquest any i del mandat, perquè em de mirar pels nostres fills.
 
–Com miraran per aquests fills?
–El nostre programa bàsicament es centra en tres grans eixos: sostenibilitat econòmica, sostenibilitat social i sostenibilitat mediambiental. 
 
–Tot i ser un programa a llarg termini també hi haurà accions més immediates...
–Sí, evidentment, pel dia a dia també s’han d’escoltar i compaginar les necessitats de tots els ciutadans. I això, tant a nivell social, cultural, educatiu o pel mateix manteniment i embelliment de la parròquia tenim tot una sèrie d’eixos programàtics que van en aquest sentit. Però no hem de perdre de vista el llarg termini.
 
–Opten a guanyar, però per què hauria de ser així?
–Primera perquè el partit de Demòcrates per Andorra s’ha definit per un canvi en la visió que tenim del país. Una visió amb una obertura molt més present i una transparència envers les institucions i crec que la visió ha de ser global. Totes les institucions i tots els ciutadans conten, tots han d’estar presents per anar cap aquesta nova Andorra que esperem i estem convençuts que els nostres fills tindran amb més oportunitats.
 
–Com integraran als ciutadans en les seves decisions?
–Posarem tots els mitjans a l’abast per tenir molta més comunicació, tot i que ja n’hi ha alguns. El que passa és que estan dirigides només en un sentit i creiem que haurien de ser molt més bidireccionals. A més, de la mateixa manera que es fan els consells d’infants a nivell governamental i comunal, ens agradaria fer-ne d’adolescents i de la gent gran.
 També posarem a disposició dels ciutadans un conseller un dia a la setmana per atendre les seves demandes sense necessitar de tenir una cita prèvia. 
 
–Com es tractaran les finances de la parròquia?
–No hem d’oblidar que dins de les finances del comú entra també EMAP. Aquest és un dels grans atractius i actius de la parròquia i que beneficia a més a tot el país. Però no hem d’oblidar que ha estat a punt de causar la fallida de la Massana, per tant, econòmicament és molt important, així que ho tindrem en compte a l’hora de desenvolupar les finances. 
 
–Tenen intenció de seguir amb les recompres de les participacions preferents d’EMAP?
–Jo crec que això és un eix obligat. EMAP va estar a punt de provocar la fallida per incompliment de la llei i aquí s’ha de reconèixer que la participació del Govern de Demòcrates per Andorra va ser qui va aportar la solució. I cal seguir fent aquesta recompra perquè sinó l’endeutament tornarà a causar la fallida econòmica. Però lamentem que s’hagi hagut d’arribar a aquesta solució i que les mesures no s’hagin pres abans per evitar arribar a aquesta situació.
 
–Com haurien evitat arribar a aquesta situació des de DA?
–Provocant menys endeutament.  Les mesures de contenció, que s’estan fent i que s’hauran de continuar fent, per part nostra es mantindran, però evidentment, aquest fet limita molt la capacitat d’inversió de cara al futur. Passaran molts anys fins que aquest deute estigui eixugat –per dir-ho d’alguna manera– i puguem dedicar tots els recursos a millorar la parròquia. 
 
–L’actual oposició del comú ha destacat que no s’ha invertit prou en la parròquia, hi està d’acord?
–S’han fet les inversions mínimes. Tot i que és cert que el deute condicionava a l’hora de poder fer noves inversions, però com a mínim, es podria haver planificat les inversions futures, és a dir, fer un pla a nivell dels edificis que són de propietat comunal. Fer un estat sanitari d’aquests edificis, preveure les inversions que s’han d’anar fent, planificar-les molt més perquè les inversions que s’hagin de fer aportin el màxim socialment a la gent. Aquestes inversions s’han de fer tot i les limitacions, perquè si no fas el manteniment avui, seran més despeses per demà. 
 
–Què creuen que ha quedat per fer a la parròquia?
–Hi ha diverses coses, però tampoc vull fer una crítica del comú. Però per exemple, el manteniment de la Plaça de les Fontetes, un indret de reunió comú. O els envellidors que hi ha sobre l’oficina de turisme, ja que no en queda ni un, o l’escala que hi ha just al costat del parc infantil, que està completament rovellada, són coses que costen pocs diners i que s’haurien d’haver anat mantenint. 
 
–Es treballarà en la comunicació entre els pobles?
–Sí, des que soc candidat algunes de les queixes que rebo és que s’han fet coses a la Massana mentre que els pobles estan una mica descuidats. I els pobles formen part de la Massana, tots tenen el seu encant i atractiu i hem d’estar-hi al costat. 
 
–Com creu que veuen a DA els ciutadans de la Massana?
–Jo crec que hi ha molta gent que creu en el programa de DA. És cert que s’han pres moltes decisions de cop i a vegades es fan difícils de pair. Però és un projecte sòlid que ha de madurar, perquè les propostes que fem tindran un resultat al cap d’un temps, composar un sistema fiscal, fer canvis en el sistema sanitari o l’obertura econòmica.
 
–Com definiria la societat de la parròquia?
–És una societat plural, igual i en definitiva com el que és Andorra. Som gent que venim de diferents cultures,  que ens hem anat integrant i és una mica el que hem volgut reflectir en la nostra candidatura. És una societat diversa, i la diversitat és riquesa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT