PUBLICITAT

JORDI TORRES Cònsol Major d'Encamp

JORDI TORRES: "Invertirem de l'ordre de 2 a 3 milions per a projectes nous i d'altres que van quedar al calaix"

El cònsol major d'Encamp, Jordi Torres
El cònsol major d'Encamp, Jordi Torres
Continua l’experiència comunal que va encetar com a conseller, primer, per passar a ocupar el càrrec de cònsol menor amb Units per al Progrés + Demòcrates per Andorra entre el 2011 i el 2015. El passat 13 de desembre va ser triat per agafar les regnes de l’administració encampadana, amb el ferm objectiu de donar continuïtat als projectes que arrossega de la legislatura anterior, entre els quals prenen consideració la revitalització econòmica del poble i el «rentat de cara» del Pas de la Casa.
 
–Ara ja fa uns dies que és cònsol major. Preveu canvis?
–Per ara hem agrupat comissions per tenir un millor rendiment: hem unificat els departaments de Turisme i de Joventut i Esports en una mateix comissió perquè enteníem que era important que hi hagués una interrelació més forta, per exemple. Al departament d’Administració i Finances hi hem afegit el de Reactivació Econòmica, perquè va molt lligat amb el comerç i això es porta des d’Administració. Aquests només són dos exemples fixats amb l’objectiu que la gestió sigui més àgil.
 
–Serà des de Reactivació Econòmica des d’on es gestioni la intenció de dur empreses de l’àmbit tecnològic.
–Sí. Durant la campanya electoral portàvem l’elaboració d’un pla de dinamització molt lligat al tema fiscal per tal que les empreses vinguin a instal·lar-se a Encamp. Com que Administració i Finances són els que porten qüestions com l’impost de radicació, d’obertura de comerç  així com altres taxes, va bé que aquests dos departaments gestionin el què és la reactivació econòmica; tot plegat està molt interrelacionat.
 
–Quins incentius oferiran perquè les empreses vinguin a Encamp?
–De moment, tenim unes bonificacions d’un 100% el primer any que s’instal·len, que passem al 50% el segon pel que fa a taxes d’higiene, medi ambient i l’impost de radicació. Les volem ampliar. Ho hem d’acabar d’analitzar i fer números, però la nostra intenció és anar més enllà i inclús doblar aquestes bonificacions o fins i tot donar bonificacions de dos o tres anys de gratuïtat a les empreses que s’assentin i així fer més atractiva la nostra parròquia.
 
–Per animar els serveis es continuaran fent esdeveniments com els mercats del dissabte?
–També contemplem aquest tema. El fet que s’hagin agrupat les associacions i que l’Associació de comerciants reprengués l’activitat, farà que mirem de crear sinergies no només perquè ells facin activitats sinó que sobretot en les èpoques fora de temporada d’hivern, fem activitats per generar moviment a Encamp, sobretot els caps de setmana, i que d’aquesta manera s’omplin els hotels, que els restaurants i les botigues en puguin gaudir... Estem treballant en aquesta línia.
 
–La contenció feta amb Mas ha de permetre impulsar projectes aquest mandat. En què invertiran i quant?
–És cert que la situació financera actual és molt diferent a la que vam trobar, el que ens permet invertir de l’ordre de 2 o 3 milions cada any. Contemplem projectes que van quedar al calaix el darrer mandat i altres de nous. Ja hem recuperat el projecte de reforma de la zona que queda entre el Rosaleda i l’aparcament de Sant Miquel. El passeig de Mojácar el tenim gairebé definit, és qüestió d’adjudicar-lo per millorar-lo, així com els seus accessos. I sobretot el Pas de la Casa: l’aposta decidida que fem per modernitzar-lo i netejar-li la cara, tot millorant-ne el mobiliari, els carrers... Això juntament amb el Govern i Saetde. 
 
–Què hi diuen, els habitants del poble?
–El concurs d’idees fet pel Govern va fer participar molt els col·lectius del Pas de la Casa. En base a les propostes dels ciutadans, els arquitectes i la participació de dues escoles italiana i de Barcelona per estudiar el paisatge transfronterer, Govern i Comú hem d’analitzar les idees prioritàries i començar a executar-les. Em consta que als ciutadans els ha agradat el projecte i estan esperant que comencem a actuar. De cara a aquest any i el vinent esperem que es comenci a veure alguna obra.
 
–Si entre aquest any i el vinent s’han de veure resultats, les converses amb el Govern han de començar aviat.
–Govern preveu enguany una partida de 500.000 euros per al Pas de la Casa. El Comú d’Encamp està obligat a presentar el pressupost dels quatre anys durant els primers sis mesos, on marcarem quina serà l’aportació que farem cada any. Entre ambdues aportacions estarem entre el milió i el milió i mig d’inversió, el que permetrà que es vagi veient un canvi important.
 
–Pel que fa a Saetde, s’entén que es mantindrà l’acord d’intencions. 
–Hi seguim treballant. Els juristes del comú i de la societat estan mirant d’encaixar la forma legal per tirar endavant l’acord. Estem estudiant i treballant per mirar de concretar la legalitat i tirar-ho endavant.
 
–Faran inversió però el deute continua sent important.
–La idea de la sostenibilitat és bona però ens lliga de peu i mans. És a dir, no podrem invertir més del que generem. Si els ingressos no baixen, tenim la capacitat ja esmentada d’entre 2 i 3 milions, que haurem de planificar i destinar allà on toca. Mantindrem la contenció, sobretot pel que fa a despesa de funcionament, però hem de garantir el servei del comú i sobretot els serveis que estem oferint al ciutadà.
 
–Tenen previst canvis pel que fa als contractes de caràcter eventual, que generen cert descontent?
–És cert que la situació contractual del personal del Comú d’Encamp és molt diversa. Tenim un servei de contractació externa pel que concerneix a monitors, per exemple. Però té una lògica: el nombre de monitors va en funció de la xifra d’inscripcions, que és fluctuant. Això ens permet adaptar-nos en cada moment. El problema de regularitzar la situació i posar-los fixes és que si ens baixa la demanda tindrem monitors que no sabran què fer, per dir-ho d’alguna manera. Per tant la voluntat és continuar amb la línia que hem portat fins ara. 
 
–El turisme esportiu ha pres molta importància. Es crearan esdeveniments o se cercaran més equips?
–Hem agrupat els departaments de Turisme amb el de Joventut i Esports, de manera que el turisme esportiu queda aixoplugat i s’agilitza la tasca. Evidentment el Barça continuarà venint, és com el nostre garant per demostrar que tenim unes instal·lacions de qualitat i que oferim un bon servei. Ara el què hem de fer és una nova recerca: buscar clubs, federacions i altres entitats interessades a venir a la parròquia per efectuar aquestes activitats. Hi estem treballant. 
 
–La qualitat de les instal·lacions està una mica discutida.
–Canviarem la maquinària del gimnàs els propers mesos. A final del consolat anterior vam adquirir per leasing la maquinària nova tant per a Encamp com per al Pas. A mesura que la situació financera ha anat millorant, hem pogut anar introduint millores, com el canvi del parquet de la sala polivalent. Poc a poc anem treballant, els equips ens van dient que hi ha coses que es poden millorar, però en cap moment no ens han dit que les instal·lacions no fossin òptimes i estan satisfets.
 
–Ha copsat noves preocupacions de la ciutadania des que és cònsol?
–Seguim rebent visites cada dia per atendre els problemes de la gent, però no han arribat noves demandes. Estem al servei del ciutadà i les visites es mantenen en el mateix nombre que el mandat anterior.
 
–Dues forces a l’oposició. Creu que donaran guerra?
–Això es veurà a mesura que fem consells de comú. Nosaltres sempre hem mostrat la nostra predisposició a treballar de manera conjunta i positiva, amb transparència. I entenem que així és com ha de ser, perquè un cop som dins, hem de treballar de manera conjunta per Encamp i pel Pas de la Casa i la nostra intenció és aquesta. Ja veurem, amb el transcurs de consells, quin és el posicionament de les minories.
 
–Tenen intenció d’incorporar alguna de les propostes que duien PS i Liberals als seus programes?
–Ens hem estat reunint amb ells els darrers dies per ensenyar-los la casa, presentar el personal, parlar del funcionament del comú i sobre les comissions. Quan comencin a treballar-hi podran posar sobre la taula les idees que portaven als seus programes. Nosaltres estem oberts a qualsevol iniciativa i aportació que ens vulguin fer. Si portaven coses bones als seus programes per a la parròquia, per què no aprofitar-les? 
 
–Quina serà la posició d’Encamp en el debat de les transferències i les competències?
–Fa molts anys que parlem del tema. La feina de desgranatge ja està feta, ja sabem on hi ha els problemes. Cal clarificar algunes competències perquè generen ambigüitat i els comuns estem assolint competències que són del Govern. Crec que la nova secretària d’Estat, molt coneixedora de l’administració comunal, farà avenços i espero i desitjo que aquest any puguem tancar aquest tema; la major part de la feina ja està feta. És qüestió de posar-nos d’acord.

–Quins són els objectius d’UP+DA per a Encamp a curt i mitjà termini?
–Crec que els vam deixar clar al llarg de la campanya i amb el programa. Està clar que a Encamp, la principal missió serà la reactivació econòmica, que entenem que passa pel pla de dinamització i, per tant, ens centrarem en aquest punt. I al Pas de la Casa, com que són dues poblacions molt diferents i el Pas és molt actiu i un dels principals pulmons d’Andorra a nivell econòmic, el què hem de fer és millorar-ne la imatge i per tant millorar-ne la qualitat del turista quan hi arriba i mirar, juntament amb Govern i Saetde, que sigui de més qualitat que el que ens està arribant ara. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT