PUBLICITAT

ANNA RIBERAYGUA Llibretera

ANNA RIBERAYGUA «El gran misteri de la lectura és passar-s’ho bé i disfrutar»

La llibretera Anna Riberaygua.
La llibretera Anna Riberaygua.
Fa més de 30 anys que l’Anna Riberaygua va convertir la seva passió en la seva professió. És propietària de la llibreria la Puça, un espai que va més enllà de ser tan sols una botiga de llibres. És, també, un centre de trobada i discussió de temes culturals i d’actualitat. Amb el somriure que sempre l’acompanya, és capaç de parlar de qualsevol dels llibres que té a l’abast i de transmetre la seva vocació per la lectura. 
 
–Quin llibre d’Andorra recomanaria per aquest Sant Jordi?
–No puc recomanar-ne un. En recomanaria molts perquè crec que el llibre a escollir depèn molt de la persona que l’ha de rebre. A més, en surten molts de llibres d’Andorra. Aquest any realment la producció andorrana és molt extensa. Hi ha uns 14 o 15 llibres i molt diferents. Per tant, depèn. Em sento incapaç de recomanar-ne només un. 
 
–I les llistes de novetats que surten cada Sant Jordi, ajuden a escollir un bon llibre?
–Les llistes ajuden a conèixer els llibres que surten. Nosaltres també tenim una llista per aquest Sant Jordi. I això també ens serveix per aventurar-nos a saber el que segurament serà el més venut. 
 
–I quin serà?
–El ball de la vida, d’Albert Salvadó. Gairebé segur que enguany serà el llibre més venut i crec que amb força diferència. 
 
–Vostè es llegeix tots els llibres que li arriben?
–Els llibreters, a part de la informació que ja ens dóna l’editorial, tenim la capacitat de llegir molt en diagonal. A vegades, llegint les pàgines centrals o el final ja me’n faig una idea per la manera d’escriure i d’expressar-se de cada autor. 
 
–Què prefereix que li regalin, una rosa o un llibre?
–M’agrada que em regalin les dues coses. M’encanta que em regalin un llibre perquè com que jo estic envoltada de llibres i a més m’agraden molt, espero que em sorprenguin. Perquè pot semblar difícil regalar-me un llibre a mi, tot i que la gent que em coneix sap que és relativament fàcil. Però també m’encanta que em regalin una rosa. Aleshores, perquè hem de triar? 
 
–Vostè també regala les dues coses? 
–Sí. Independentment del sexe, per descomptat. 
 
–Què és el que hem de tenir en compte per triar un llibre que agradi?
–El més important quan tries un llibre és saber per quina persona va dedicat. El llibre t’agradarà si el que hi diu a dins t’interessa i t’ho fa passar bé. Jo penso que el gran misteri de la lectura és passar-s’ho bé i disfrutar sigui el que sigui el que t’agrada. 
 
–Què és el que més li agrada de Sant Jordi? 
–L’ambient de festa. Aquestes ganes de buscar el projecte o el regal que agradi o que farà plaer a l’altra persona, sigui home o dona. Buscar allò que pot sorprendre i agradar. 
 
–Quin és el seu racó preferit del Principat un 23 d’abril?
–La Plaça del Poble, per descomptat. Abans només hi havia la Plaça del Poble per la fira de Sant Jordi. Ara, a Escaldes i a Sant Julià també posen parades. Però el que és màgic realment és la Plaça del Poble per la tradició i perquè a més hi haurà molts escriptors firmant llibres i valdrà la pena. 
 
–És un incentiu afegit. 
–És molt maco. Es posa una taula conjunta on un conjunt d’escriptors signant llibres. I així, d’alguna manera, socialitzes l’escriptor. I serveix per qualsevol parada que estigui a la plaça però també com a festa de llibreters, perquè si tu saps que hi ha un autor signant i tens el seu llibre, te’l pots portar de casa, no cal que l’hagis comprat allà. 
 
–A viscut algun Sant Jordi fora?
–No. I em sap un greu! Penso que si jo fos d’Andorra i Sant Jordi caigués en dissabte o diumenge aniria a veure com és en algun altre poble. Ho faria si no fos llibretera, és clar! Ara, també val a dir que pel que he vist a la televisió trobo que és molt angoixant Sant Jordi a Barcelona. Hi ha molta gent. 
 
–El fet que enguany caigui en dissabte és millor o pitjor?
–Crec que és pitjor a l’hora de vendre molts llibres perquè Sant Jordi és una festa per a la gent d’aquí. I molta marxa, la qual cosa vol dir que o bé compraran el llibre abans de marxar o bé el comprarà en una altra banda. A nivell de vendes crec que serà menys bo. Com a cosa positiva, tindrem els visitants que també veuran que tenim Sant Jordi. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT