PUBLICITAT

JOAN PUJOL Astrònom

JOAN PUJOL «El món de l’espai no és únicament dels astronautes»

L'atrònom Joan Pujol durant un dels seus tallers.
L'atrònom Joan Pujol durant un dels seus tallers.
El món astronòmic cada cop és més proper i s’introdueix silenciosament en les vides quotidianes. Des de poder parlar per telèfon a través dels satèl·lits a estar situats amb el GPS, són accions que sense l’astronomia no haurien estat tan fàcils d’assolir. 
 
L’astrònom Joan Pujol intenta apropar aquest món a través de tallers i xerrades que mostren com l’espai no està únicament conquistat pels astronautes, sinó que és un món compartit per informàtics, enginyers o altres professionals que cada dia descobreixen nous fronts que ens fan anar un pas més enllà. 
 
Pujol realitzarà demà a les 15.00 hores al Parking del Bullidor del Pas de la Casa un taller de construcció de coets perquè els més petits tinguin l’oportunitat de llançar un artefacte construït amb materials reciclats. El taller es repetirà dijous a les 18.00 hores al Prat Gran d’Encamp. / Per ESTEFANIA GRACIA
 
–En què consistirà el taller?
–Bàsicament, el que farem serà –a partir d’explicar els principis de l’astronàutica, de la gravetat o qualsevol altre aspecte– mostrar com és de difícil que un artefacte (en aquest cas un coet) es pugui desfer de la gravetat, i a partir d’aquí, expliquem els sistemes de propulsió, les característiques que ha de tenir un coet i altres conceptes, tot d’una forma adaptada perquè sigui més entenedora per als petits. Amb això, tots els alumnes participants del taller faran llançaments amb diferents coets utilitzant sistemes totalment segurs i inofensius. 
 
–Com funcionen els coets que llançaran?
–Com a combustible utilitzen l’aigua o l’aire, de manera que no hi ha cap mena de perill ni possibilitat que es pugui produir cap explosió. Estan fets amb materials reciclats, com botelles de plàstic, i són coets que s’enlairen des de quatre fins a 200 metres. 
El taller és molt curiós, perquè es pot veure que utilitzant elements reciclats podem construir coets que semblen senzills però que s’enlairen prou alt. 
 
–És el primer taller que realitza?
–Jo treballo d’astrònom al Centre d’Observació de l’Univers, és un espai de divulgació astronòmica on fem divulgació de l’astronomia i a part, combino la meva tasca fent tallers i xerrades a les escoles i biblioteques. Per tant, porto bastants anys fent activitats de divulgació astronòmica a Andorra, he fet xerrades o tallers en diferents biblioteques, com a Canillo o Encamp. També he col·laborat amb diferents museus del Principat. 
 
–Els nens s’interessen pel món astronòmic? 
–Jo porto més de 30 anys treballant en el món de la divulgació, i sincerament, en aquests darrers quatre o cinc anys he rebut molta predisposició, tant per part dels nens com dels adults. El món de l’espai és un món que cada vegada ens és més proper, fins i tot gràcies a les pel·lícules que es fan de ciència ficció, com Star Wars. Una cosa tant curiosa com que s’estreni una pel·lícula d’aquestes característiques motiva a la gent a pensar si això veritablement és possible o si algun dia es podrà arribar fer. 
 
El món de les noves tecnologies també ens ajuda molt. Perquè a través d’Internet podem veure molts documentals sobre missions on es va a l’espai. A més, per a mi el món de l’astronomia és molt fàcil d’explicar, perquè ens dóna aquest atractiu que potser en altres ciències ens és més llunyà. És un món més proper, a partir d’aquí, hi ha més facilitat per apropar tots aquests conceptes astronòmics als més petits. 
 
–Creu que aquest interès anirà a més?
–Jo crec que serà una evolució positiva, perquè abans, quan es preguntava als nens que volien ser de grans, molts contestaven futbolista o altres professions que veien amb un futur econòmic més pròsper. Però el fet de poder observar que cada vegada l’espai ens és més proper ajuda a tenir una visió més positiva de l’astronomia. Per exemple, quan parlem per telèfon ho fem gràcies als satèl·lits de telecomunicacions que hi ha a l’espai, els GPS també funcionen amb aquest sistema i podem veure les televisions o el temps també a través dels satèl·lits. 
 
El món de l’astronomia ja forma part de la nostra vida quotidiana i la fa molt més pràctica. Quan faig un taller sempre intento fer entendre que el món de l’espai no és un món exclusiu dels astronautes, sinó de noies i nois que treballen en el món de la informàtica, l’enginyeria, la biologia... Són ciències transversals que tard o d’hora formaran part de l’espai. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT