PUBLICITAT

JOAN PEÑARROYA: «Tenim encara recorregut. Aspirar a jugar la Copa o els play-off és l’objectiu»

JOAN PEÑARROYA: «Tenim encara recorregut. Aspirar a jugar la Copa o els play-off és l’objectiu»

Un àrbitre parla amb Peñarroya durant un partit de la temporada passada.
Un àrbitre parla amb Peñarroya durant un partit de la temporada passada.
La temporada del BC MoraBanc Andorra va tenir masses alts i baixos. Arrencava amb unes perspectives que ben aviat es van veure superades, però un cop les esperances de ser a la Copa del Rei es van esvair, va iniciar-se una davallada que va deixar a jugadors, cos tècnic, club i afició amb unes sensacions gens bones. Els números són freds i indiquen que es va assolir el mateix balanç que la campanya anterior, la del retorn a l’ACB. Però es va aconseguir d’una forma ben diferent al que havia estat aquella ocasió. L’entrenador, Joan Peñarroya, un cop renovat valora el que ha estat l’any, amb tots els alts i baixos viscuts, i mostra el seu convenciment per tirar el projecte endavant i aspirar a objectius superiors als assolits fins el moment. És ambiciós, com també ho és el club.
 
–Dies enrera el director general de l’entitat, Francesc Solana, posava nota a la temporada. La qualificava amb un sis, amb un notable a la primera volta pel rendiment mostrat, però a la segona amb la baixada que va produir-se li va posar un suficient. Quina nota li posa?
–No sóc molt de posar notes, això ho deixo més per als periodistes. La valoració que en faig no està massa lluny de la que va fer el Francesc. Hem tingut dues parts ben diferenciades. La primera, fins a la jornada 22 o 23, en la qual l’equip ocupa bones posicions, jugava de tu a tu amb qualsevol rival, feia un bon bàsquet i lluitava per tot. Però del final que fem no en puc estar gens satisfet. Em quedo amb les dues parts, de tot el que hem fet al llarg de la temporada, del qual n’hem d’aprendre. El que sí que hem aconseguit és fer un pas endavant com a club, perquè no hem patit gens per assolir la permanència, al contrari del que va passar la temporada anterior. Tenen molt poc a veure una de l’altra tot i que les victòries acaben sent les mateixes. En aquesta última hi ha derrotes que ens fan més mal del que ens pensem, com poden ser les de contra l’Obradoiro i el Tenerife, que després ens condiciona excessivament, i que ens porta posteriorment a perdre partits que semblen que els tinguem guanyats.
 
–Es van poder veure dues cares molts diferents del MoraBanc, completament oposades. Com pot ser que en un mateix curs es puguin veure dues versions tan diferents d’un mateix equip?
–És un factor que hem patit. La línia entre l’èxit i quedar-se a les portes és molt petita. Hem donat moltes voltes i hem fet molts anàlisis de tot el que ha passat al llarg de l’any. Al final de temporada traiem les conclusions per a que hi hagi certs aspectes que no es tornin a produir, perquè ens ha penalitzat molt i ens ha acabat portant a aquest desencís que tots sentim al final.
 
–Aquesta passada campanya les han viscut de tots colors. Amb que es queda de la temporada?
–Em quedo amb tot, amb el que és bo i amb el dolent. Tant amb el primer tram de la temporada com en el segon. Tot el patiment que hem tingut en certs moments ens ha de fer créixer. Em quedo amb què el club s’ha consolidat en una lliga com és l’ACB, i això no és gens fàcil d’aconseguir. És molt important haver-ho assolit.
 
–Té la sensació que s’ha estat injust amb l’equip pels resultats obtinguts a la segona volta?
–No ho crec. Vam generar unes expectatives i una il·lusió que no van tenir continuïtat. Jugàvem bé i guanyàvem partits, però és de calaix que els últims 10 partits són dolents. No millorem una cosa que sempre hem fet, que és acabar millor del que comences. Som els més exigents amb nosaltres mateixos i sabem que no hem acabat de fer bé les coses.
 
–Esgota tot el que ha hagut de veure i sentir o té clar que és part de la feina?
–Sé perfectament que és part de la feina. Ho tinc molt assumit. Però em sento fort i valorat tan pel club com per l’afició. Si tens clar el projecte i que amb els anys vas creixent has de treballar per assolir els objectius, i crec que els podem aconseguir. Si hi ha crítiques i dubtes al voltant de l’equip és normal. Només faltaria.
 
–Després de dos anys a la Lliga Endesa i comprovant a on pot arribar l’equip, a que es pot aspirar el MoraBanc en un futur proper?
–Sabem el lloc que ocupem en aquesta lliga i quin és el nostre estatus. Ara estem consolidats respecte a la resta d’equips, àrbitres i tots els aspectes. Tenim les eines per donar un pas endavant. No diria que sí o sí hem d’estar als play-off, però sí lluitar per aquestes posicions. Hi ha sis clubs que aquestes places les tenen quasi garantides i nosaltres hem de lluitar amb la resta de rivals pels dos llocs que queden.
 
–Ha servit per veure que parlar de participar a la Copa del Rei o fins i tot en uns play-off al títol no és cap quimera...
–Aquest club sempre ha estat ambiciós i ha tingut una exigència molt gran. A veure on som capaços d’arribar. Sabem que moltes coses les hem de fer millor, però tenim encara recorregut. Aspirar a jugar la Copa o els play-off és l’objectiu.
 
–Que a l’equip se li exigeixi més és un factor positiu, vol dir que hi ha opcions d’elevar objectius...
–El nostre objectiu bàsic sempre ha de ser mantenir la categoria. A partir d’aquí podem tenir anys millors i pitjors, però està bé que la nostra gent sigui exigent. Em sembla perfecte. És normal que estiguin contents quan va bé l’equip i descontents per com lamentablement han anat les coses les últimes jornades.
 
–La setmana passada el president, Gorka Aixàs, exposava públicament que al llarg de la temporada hi ha hagut jugadors que no van estar al nivell que se’ls podia exigir. Hi està d’acord?
–Ha estat una temporada amb molts moments diferents. Tinc la sensació que ens falten victòries i gran responsabilitat del que ha passat és meva, tant en el primer tram de la temporada com en el segon. És una evidència que com a equip hem rendit per sota del que s’esperava i hi ha hagut individualitats que no han sumat prou. Me’n faig càrrec i m’hen sento responsable.
 
–Amb les declaracions que hi ha hagut darrerament, i amb alguna imatge, l’ambient sempre ha estat bo al vestidor?
–Quan es produeixen les derrotes hi ha cert desànim. A final de temporada, pels resultats que es produeixen, fa que la negativitat que pot haver-hi es multipliqui per molt. Però puc afirmar que aquesta temporada he tingut un vestidor amb molt bons professionals, amb tota la gent molt implicada amb l’equip. Sempre hi ha qui és més crític, i a vegades sembla que aquest missatge pugui guanyar en importància. No he tingut ni un vestidor dividit ni problemàtic. Tothom ha estat sempre molt implicat. També en els mals moments.
 
–Que li sembla que jugadors que han estat importants al club en diferents etapes com són Víctor Sada i Jordi Trias hagin abandonat el MoraBanc criticant la tasca que s’hi fa? 
–No és bo que passin aquest tipus de coses, però es tracta de dues situacions bastant diferents. Que cadascú ho valori, però el que hem de fer tots plegats és pensar en el futur, en el següent pas a donar i en una temporada on volem fer molt bé les coses i millorar el que hem aconseguit fins ara.
 
–Aixàs també assenyalava que hi hauria canvis significatius a la plantilla de cara al pròxim curs. Serà així? Té pensat mantenir la base de l’equip o bé farà una petita revolució?
–Veurem cap on anem. Ja se sap com són els estius a l’hora de poder fitxar. No som dels equips que tenim la possibilitat de triar primers i veurem quina és la situació del mercat. El que tenim clar és que hem d’ocupar la posició de base referent perquè hi ha un jugador que ja s’ha anunciat que no continua. El mercat serà qui dictaminarà l’equip que podem conformar per a la pròxima temporada. A dia d’avui no descartaria cap jugador dels que hem tingut a la plantilla aquesta temporada.
 
–Li ha fet la impressió que aquesta temporada s’han produït més dubtes sobre la seva continuïtat?
–És normal que hi hagin dubtes de tothom, perquè jo també he fet el meu propi anàlisi. Parlaria malament de la nostra capacitat d’exigència si no ho féssim. Tots hem de tenir clares les idees i els plantejaments cap a on podem anar. La conclusió des del començament és que sempre hem de mantenir la mateixa filosofia d’anar creixent.
 
–Ha rebut ofertes d’altres clubs per canviar d’aires?
–D’aquest tema no en parlo mai. Tinc molt clar el desig de seguir i, evidentment, fer-ho molt bé al nostre club. He fet moltes valoracions i hem acabat una temporada d’una manera que ni a mi, ni al club, ni els aficionats ens ha agradat. Hi ha un desgast perquè porto ja sis temporades, però tinc les coses ben clares i penso que l’any vinent podem fer-ho molt millor. N’estic convençut i per això treballarem.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT