PUBLICITAT

GONZALO MENDOZA Professor de pitch and putt de La Cortinada

GONZALO MENDOZA: «Aquest esport és el millor per desconnectar de la rutina»

Mendoza (a la dreta) al camp de la Cortinada en companyia del propietari de la Xixerella, Toni Armengol.
Mendoza (a la dreta) al camp de la Cortinada en companyia del propietari de la Xixerella, Toni Armengol.
Nascut a Rosario fa 42 anys, Gonzalo Mendoza és un andorrà d’adopció que ha representat la samarreta tricolor en diverses competicions internacionals de pitch and putt, diuen, el germà petit del golf. De ben petit era futbolero, un dia va acompanyar el seu pare i l’avi a jugar a golf i es va acabar convertint en la seva prioritat fins el punt que  s’ha convertit en la seva professió. 34 anys d’idil·li amb el swing.
 
–Havia arribat a ser professional del golf?
–Sí, jugava el circuit de Llatinoamericà, però quan va arribar l’època del Corralito a Argentina vaig voler marxar. Tenia un amic a Calafell i em va oferir casa seva i no ho vaig dubtar. Portava dos anys a Espanya quan l’any 2000 em va dir que havien obert un camp a Andorra, el de la Cortinada... I fins ara. El 2009 vaig marxar a Port Aventura, que acabava d’obrir el camp. Jo vaig ser el seu primer professor, però no va anar bé i vaig tornar a Andorra. Aquí sempre estic a gust.
 
-Avui continua fent la mateixa tasca que quan va arribar al 2002. No es cansa? 
–No em puc queixar perquè m’agrada la meva feina. I per mantenir el vici de la competició jugo tornejos de pitch and putt. L’interclubs català que juguem amb el Vall d’Orcino de la Cortinada, al qual estem a punt de pujar a Primera divisió, el Rànquing d’Andorra i les competicions internacionals, si em classifico.
 
–Vostè és el recent campió d’Andorra del Rànquing, té plaça garantida per a la Copa del Món que es jugarà a Andorra al juliol  i sempre ha estat un assidu en les convocatòries de tornejos per països. Com està el nivell d’Andorra?
–Hem estats quarts al darrer Europeu i a la pròxima Copa del Món no et diré que no podem guanyar perquè és complicat amb seleccions com Irlanda, Holanda o Catalunya, però podem estar al podi segur. El nivell d’Andorra, per proporció amb altres països, és correcte. Mai hem desentonat. 
 
–Diuen que aquell que agafa un pal de golf, s’enganxa. Cert?
–Porto 34 anys jugant i encara tinc el cuc quan porto uns dies sense jugar. Sigui golf o pitch and putt. Són esports de superació, complerts perquè cal tenir bona preparació física, mentalment has de ser fort, també tècnicament, i molta constància. Jo vaig arribar a entrenar deu hores al dia. 
A banda d’això, mirat des del vessant lúdic, és un plaer jugar en un entorn com aquest de natura i el millor de tot és que quan trepitges el camp t’oblides de tot. Només penses en la pilota i el forat. Són els millors esports que per desconnectar, una clau d’escapament a la rutina diària.
 
–Entre golf i pitch and putt amb què es queda? 
–Et diré que el pitch and putt és un suplement important per ser un bon golfista, domines més el joc curt i la precisió. Un bon golfista també juga bé a pitch and putt però li costa més adaptar-se a les mides. Però sincerament, no sabria amb quin dels dos quedar-me.
 
–Com a professor de la Cortinada, quants hole in one ha aconseguit en aquest camp?
–A tots menys al forat 1. El tinc travessat. És en pujada, de distància incòmoda i com habitualment hi ha vent, amb un cop és molt difícil ficar-la.
 
–Què és el que més  li agrada del camp de la Cortinada?
–La dificultat que li dóna el vent i que és bastant complert. Forats llargs i curts de gran precisió, tot tipus de trampes, un llac, el riu… Es diu que és un camp senzill, però no ho és tant.
 
–Quant costa un green fee?
–18 euros. Una partida pot durar entre dues i tres hores depenent del nivell, abans pots tirar boles i practicar el joc curt i el putt, després de jugar pots fer un beure a la casa de camp… Ja passes el matí, si vols. També pots jugar 9 forats per 15 euros si vas més apurat de temps. El pitch and putt té aquesta flexibilitat: sempre pots trobar un forat per adaptar-lo a l’agenda.
 
–Quina ha estat l’afluència en els darrers anys a la Cortinada? 
–Quant a captar gent, és irregular perquè l’aturada d’hivern talla la continuïtat dels que s’inicien. A la següent temporada els hi costa tornar o ho deixen córrer. De turisme sí que tenim bastant moviment el cap de setmana i l’estiu. Venen anglesos, holandesos, francesos, catalans… Molts perquè repeteixen d’anys anteriors. Tenim un camp de qualitat, sempre impecable; en relació amb Catalunya està entre els millors, sobretot en manteniment.
 
–El camp de pràctiques ajuda a tenir més clients? 
–Sí, hi ha molt jugador de golf que ve a tirar boles, d’altres que aprofiten una estona morta... Això dona vida. 
 
–Fa promoció del seu camp? 
–Sí, ara estem fent publicitat conjunta amb la Xixerella. Intentem treure la barrera entre golf i pitch and putt, això de l’elitisme i de què el golf es car. Tot fals. Per això oferim classes d’iniciació gratuïtes, hem fet una quota conjunta amb Xixerella per 85 euros al mes. Lluitem amb això. A la gent quan li dius golf es tira enrere sense provar-ho quan el cert és que, per exemple l’esquí, acaba sent més car.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT